Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiunile din Coreea se acutizează. Phenianul cere extrădarea unui înalt oficial de la Seul

captura youtube
coreea korea

Coreea de Nord a cerut vineri extrădarea şefului serviciului de informaţii sud-coreean, a unor agenţi ai CIA americani şi a unui om de afaceri chinez, pe care îi acuză că ar fi complotat pentru asasinarea conducătorului nord-coreean Kim Jong-Un, relatează AFP, conform agerpres.

Săptămâna trecută, puternicul Minister al Securităţii Statului nord-coreean a afirmat că a dejucat un "complot vicios" privind asasinarea nr.1 de la Phenian cu ajutorul unei arme biochimice. Coreea de Nord a lansat aceste acuzaţii în momentul unor tensiuni puternice în peninsulă din cauza programelor nuclear şi balistic nord-coreene. Washingtonul a indicat că este pe cale de a studia oportunitatea de a repune Coreea de Nord pe lista sa cu state care susţin "terorismul". Anterior, în februarie, fratele vitreg aflat în dizgraţie al liderului nord-coreean, Kim Jong-Nam, a fost asasinat la Kuala Lumpur cu ajutorul VX, un agent neurotoxic puternic. Coreea de Sud a imputat această crimă regimului de la Phenian.

INCIDENT aerian deasupra Mării Negre. Un avion spion american, INTERCEPTAT de armata rusă

Biroul central al procurorilor din Coreea de Nord a anunţat deschiderea de urmăriri penale împotriva celor pe care îi numeşte responsabili de "terorism de stat" şi care ar fi complotat pentru asasinarea lui Kim Jong-Un. Acesta îi menţionează pe directorul Serviciului naţional de informaţii al Coreii de Sud (NIS), Lee Byung-Ho, pe şeful unei echipe a NIS desemnat prin numele său de familie Han, pe Jo Ki-Chol, agent al aceluiaşi serviciu, pe omul de afaceri chinez Xu Guanghai şi pe agenţi ai CIA care s-ar afla la originea proiectului, dar fără a li se preciza numele.

Noul preşedinte sud-coreean Moon Jae-In tocmai a numit un nou şef al NIS, Suh Hoon, dar acesta încă nu şi-a preluat atribuţiile.

"Invităm autorităţile pertinente să-i localizeze imediat, să-i aresteze şi să-i predea" pe indivizii în cauză, "ţinte ale unor grele pedepse meritate", declară procurorii nord-coreeni într-un comunicat publicat de presa oficială. "Niciunul dintre autorii brutali ai acestui hidos terorism de stat care urmăreşte îndepărtarea conducătorului suprem al Coreii de Nord nu poate supravieţui pe această planetă", se mai spune în text.

Coreea de Nord este teoretic în continuare în război cu Coreea de Sud şi nu întreţine nicio relaţie diplomatică cu Washingtonul. China în schimb este principalul său aliat.

JAF cu luare de ostatici la o bancă din Austria. Poliţia intervine cu forţele speciale - FOTO

Cetăţeanul chinez este prezentat ca fiind directorul general al întreprinderii NAZCA Trade Co din Qingdao. Cercetări efectuate de AFP în baze de date chineze arată că o societate cu acest nume a fost creată în 7 martie, avându-l pe Xu drept reprezentant legal.

NIS nu are nicio informaţie despre un presupus plan al asasinării lui Kim Jong-Un, potrivit unui purtător de cuvânt al instituţiei.

Coreea de Nord a mai făcut cunoscut că un nord-coreean prezentat doar cu numele Kim a primit mită pentru a executa atacul.

O astfel de operaţiune ar fi însă extrem de greu să reuşească, date fiind măsurile de securitate draconice care îl înconjoară pe liderul nord-coreean şi nivelul extrem de supraveghere la care este supusă populaţia, notează AFP.

ALERTĂ - Explozie la Roma, lângă o clădire ONU. Mai multe maşini au fost avariate - FOTO/VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.