Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiunile geopolitice slăbesc comerțul mondial. Avertismentul Christinei Lagarde

repubblica.it
christine lagarde

Președinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a avertizat luni că tensiunile geopolitice „slăbesc comerțul mondial”, scrie INFOBAE.

În deschiderea celei de-a noua conferințe a țărilor din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est, care cuprinde 21 de economii, Lagarde a spus că protecționismul este în creștere pe măsură ce țările își reconfigurează lanțurile de aprovizionare pentru a se alinia la noile obiective strategice.

„În ultimul deceniu numărul restricțiilor comerciale a crescut de zece ori”, a spus președinta BCE.

„De la criza financiară globală, creșterea comerțului ca proporție din produsul intern brut (PIB) a stagnat”, a adăugat Lagarde.

Dar în două treimi din economiile țărilor din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est, comerțul ca proporție din PIB a fost anul trecut mai mare decât media zonei euro.

Comerțul a scăzut și în SUA de la pandemie, dar în zona euro a atins vârful în 2022.

Lagarde a subliniat că Uniunea Europeană (UE) și-a redus importurile de gaze naturale din Rusia, de la 36% în februarie 2022, când țara a invadat Ucraina, la 13% nouă luni mai târziu, prin reducerea consumului de gaze și diversificarea importurilor către gazele lichefiate.

Economiile țărilor din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est au făcut, de asemenea, progrese bune în înlocuirea importurilor de energie din Rusia și creșterea nivelului lor de stocare a gazelor.

Lagarde a reamintit că UE a oferit Ucrainei asistență economică în valoare de 38,3 miliarde de euro și sprijin militar în valoare de peste 21 de miliarde de euro.

De asemenea, planurile de extindere a UE au luat amploare ca urmare a războiului Rusiei din Ucraina.

Anul trecut, UE a garantat Ucrainei, Moldovei și Bosniei-Herțegovina statutul lor de candidat și a deschis negocierile de aderare cu Albania și Macedonia de Nord, fiind în același timp pregătită să acorde Georgiei statutul de candidat, cu condiția ca aceasta să implementeze reforme.

Regiunea Europei Centrale, de Est și de Sud-Est este definită aici ca incluzând Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Georgia, Ungaria, Kosovo, Letonia, Lituania, Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Polonia, România, Serbia , Slovacia, Slovenia, Turcia și Ucraina.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.