Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiunile iau amploare! Boxul riscă să fie eliminat din programul Paris 2024, după ce IBA a reînnoit contractul cu Gazprom

fosterwebmarketing.com
box

Boxul a fost amenințat de Comitetul Internațional Olimpic (CIO) cu excluderea din programul Paris 2024, în ceea ce reprezintă o escaladare majoră a disputei din ce în ce mai aprige cu Asociația Internațională de Box (IBA) și cu președintele acesteia, rusul Umar Kremlev.

CIO a eliminat deja acest sport din programul Jocurilor Olimpice din 2028 de la Los Angeles, iar acum avertizează că ar putea să îl elimine și de la Paris 2024.

CIO a reacționat astfel după anunțul de la începutul acestei luni că IBA a reînnoit un contract de mai multe milioane de dolari cu furnizorul de energie de stat al Rusiei, Gazprom, și de amenințarea lui Kremlev că nu vor da permisiunea ca luptătorii și oficialii săi să participe la evenimente în care nu sunt implicați.

Aceasta a urmat după ce, în septembrie, IBA a organizat cel de-al doilea Congres extraordinar al anului, în cadrul căruia l-a împiedicat pe Boris van der Vorst să candideze împotriva lui Kremlev la alegeri, în ciuda unei audieri a Tribunalului de Arbitraj Sportiv (CAS), care a decis că olandezul ar trebui să fie autorizat să candideze.

Aceasta a fost urmată de decizia, câteva zile mai târziu, de a ridica interdicția ca boxerii din Rusia și Belarus să concureze sub propriile steaguri, în contradicție directă cu o hotărâre a CIO.

"Congresul recent al IBA a arătat încă o dată că aceștia nu au niciun interes real pentru box și pentru boxeri, ci sunt interesați doar de propria putere", a spus CIO într-o declarație publicată joi seara.

"Deciziile și discuțiile pentru a ține boxerii departe de calificările olimpice și de Jocurile Olimpice nu pot fi înțelese altfel.

"De asemenea, a devenit din nou clar, că IBA vrea să distragă atenția de la propriile probleme grave de guvernanță prin indicarea trecutului, care a fost abordat de CIO deja în 2019.

"Nu există nicio voință de a înțelege adevăratele probleme, dimpotrivă: prelungirea contractului de sponsorizare cu Gazprom ca unic sponsor principal al IBA întărește îngrijorările, pe care CIO le-a exprimat din 2019 de nenumărate ori.

"Acest anunț confirmă faptul că IBA va continua să depindă de o companie care este în mare parte controlată de guvernul rus.

"Îngrijorările includ, de asemenea, gestionarea recentă a deciziei CAS, care nu a condus la o nouă alegere de președinte, ci doar la un vot pentru a nu organiza o alegere.

"CIO va trebui să ia toate acestea în considerare atunci când va lua alte decizii, care ar putea - după aceste ultime evoluții - să trebuiască să includă anularea boxului pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024."

În prezent, un grup operativ al CIO pentru box, care a supravegheat acest sport la Tokyo 2020, ar trebui să se ocupe de el la Paris 2024.

La Forumul global de box de la Abu Dhabi, desfășurat în urmă cu două săptămâni, Kremlev a afirmat că IBA a făcut tot ceea ce i-a cerut CIO și i-a avertizat că nu va mai accepta nicio interferență.

"Nu ne dictați lucruri, nu ne spuneți cum să trăim", le-a spus el delegaților când a vorbit despre CIO.

Boxul face parte din programul olimpic de la Saint Louis 1904, cu excepția Stockholm 1912, deoarece sportul era interzis în Suedia la acea vreme.

Acesta a produs unele dintre cele mai emblematice momente ale Jocurilor Olimpice, iar printre medaliații cu aur se numără Muhammad Ali, George Foreman, Joe Frazier și Oscar De La Hoya.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.