Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiunile iau amploare! China amenință cu represalii după anunțul lui Donald Trump

sua china

China a ameninţat Statele Unite cu represalii după ce preşedintele Donald Trump a anunţat că pune capăt regimului economic preferenţial acordat Hong Kongului şi a semnat o lege ce prevede sancţiuni împotriva represiunii în teritoriul chinez autonom, informează miercuri dpa şi AFP, conform agerpres.ro.

China "se opune şi condamnă ferm" semnarea de către SUA, marţi, a Legii privind Autonomia Hong Kongului, potrivit unui comunicat postat miercuri pe website-ul Ministerului de Externe chinez.

China va impune sancţiuni asupra personalului şi entităţilor americane, "pentru a-şi salvgarda interesele legitime", se adaugă în comunicat.

Preşedintele american Donald Trump a semnat marţi o lege ce va impune sancţiuni persoanelor şi entităţilor chineze implicate în acţiunile Beijingului de "eliminare a autonomiei Hong Kongului".

Trump a mai anunţat că a semnat un ordin executiv pentru a pune capăt "privilegiilor speciale" ale Hong Kongului, într-o continuare a campaniei preşedintelui împotriva Beijingului, pe care îl acuză că nu a reuşit să gestioneze adecvat focarul de coronavirus.

Ședință de urgență la Cotroceni, pentru regulile din noua stare de alertă


Preşedintele american şi-a anunţat în mai intenţia de a revoca statutul special al Hong Kongului, invocând răspunsul Chinei la pandemie.

Legislaţia a obţinut sprijin bipartizan atât în Senat, cât şi în Camera Reprezentanţilor mai devreme în acest an.

Congresul a adoptat actul ca răspuns la impunerea de către Beijing a unei legi de securitate naţională în Hong Kong, în timp ce criticii se tem că ea intenţionează să elimine disidenţa în hub-ul financiar asiatic, marcat de ample proteste anul trecut.

Într-un discurs în stil de campanie la Casa Albă, Trump i-a criticat pe ex-preşedintele Barack Obama şi pe fostul vicepreşedinte Joe Biden - prezumtiv candidat democrat la preşedinţie - considerând că au eşuat să gestioneze în mod corespunzător China sub conducerea lor.

O schimbare de statut va fi o lovitură puternică pentru relaţia comercială a Hong Kongului cu SUA şi poziţia teritoriului ca un centru financiar asiatic cheie, care serveşte de asemenea ca port pentru tranzacţiile financiare şi comerciale ale Beijingului cu alte ţări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.