Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiunile persistă în Fâșia Gaza - Un palestinian a fost ucis în Fâşia Gaza într-un tir de tanc israelian

timesofisrael.com
protestatar Fasia Gaza

Un palestinian a fost ucis în Fâşia Gaza într-un tir de tanc israelian, a anunţat Ministerul Sănătăţii din enclava palestiniană, iar armata israeliană a anunţat că a vizat poziţii Hamas ca ripostă faţă de tiruri din acest teritoriu, relatează AFP preluată de news.ro.

Un militar israelian aflat în post în apropiere de bariera de securitate a fost rănit uşor într-unul dintre aceste tiruri de armă de foc provenind din Fâşia Gaza, potrivit armatei israeliene.

Mohammed al-Nabahin, în vârstă de 24 de ani, a fost ucis, iar alte două persoane au fost rănite într-un tir de tanc israelian, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Fâşia Gaza, Achraf al-Qodra.

Mişcarea islamistă Hamas, care guvernează în Fâşia Gaza, a anunţat că Mohammed al-Nabahin făcea parte din aripa sa armată, Brigăzile Ezzedin al-Qassam.

Tancuri poziţionate de partea israeliană a barierei de securitate au efectuat marţi tiruri asupra a două poziţii militare Hamas în enclavă, ca represalii faţă de tiruri de arme de foc, a precizat armata israeliană, care consideră mişcarea islamistă responsabilă de tot ceea ce se întâmplă în teritoriul asupra căruia deţine controlul.

În pragul unui al  patrulea război între Israel şi Hamas, Fâşia Gaza - supusă blocadei israeliene - şi zona de la bariera de securitate înregistrează o relativă acalmie în ultimele săptămâni.

Fâşia Gaza a fost teatrul, timp de mai multe luni în 2018, a unei mobilizări intitulate ”Marele marş al întoarcerii” şi a mai multor episoade sângeroase între grupări armate palestiniene şi armata israeliană.

De la începutul acestei mobilizări, în martie 2018, cel puţin 244 de palestinieni au fost ucişi în tiruri israeliene, marea majoritate în cursul unor manifestaţii de-a lungul barierei de securitate, iar unii în atacuri cu tancuri sau ale aviaiei israeliene.

Doi militari israelinei au fost ucişi de atunci.

TENSIUNI PERSISTENTE

Israelul şi Hamasul au încheiat în noiembrie un armistiţiu, prin intermediul Egiptului vecin.

Însă tensiunile continuă, mai ales în urma întârzierii plăţii unui ajutor din Qatar.

Pentru a calma situaţia, Israelul a autorizat Qatarul să plătească 90 de milioane de dolari în şase tranşe lunare Fâşiei Gaza, în vederea plătirii angajaţilor Hamas.

O nouă tranşă se lasă aşteptată de două săptămâni, fără vreo explicaţie oficială, iar Israelul a fost desemnat ca vinovat de blocaj.

Aceste transferuri au condus la acuzarea premierului israelian Benjamin Netanyahu, de către unii dintre rivalii din ţara sa, de finanţarea Hamasului. Israelul se pregăteşte de alegeri legislative, prevăzute în aprilie.

Ambasadorul Qatarului la Gaza, Mohammed al-Emadi, a anunţat luni că o nouă tranşă de ajtoare destinate plăţii salariilor funcţionarilor din cadrul mişcării islamiste Hamas, urmează să fie plătită săptămâna aceasta.

Însă premierul israelian a decis marţi seara să nu autorizeze plata banilor provenind din Qatar ”în urma ultimelor evenimente în Fâşia Gaza”, potrivit unui oficial israelian.

Armata israeliană a anunţat că. în două rânduri, focuri de armă au fost trase marţi contra unor militari postaţi de-a lungul barierei de securitate.

În al doilea incident, o persoană a deschis focul contra unor militari în cursul unor manifestaţii şi ciocniri, în care s-a arunat de asemenea cu pietre, a precizat ea.

”Un glonţ a atins casca unui ofiţer din armata israeliană, rănindu-l uşor”, a precizat armata. Acesta este primul militar israelian rănit în tiruri în ultimele săptămâni.

Israelul acuză Hamasul de instrumentalizarea protestelor şi dă asigurări că nu face decât să-şi apere frontiera.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.