Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiunile stau să explodeze: Nave din China au intrat din nou în apele teritoriale ale Japoniei; este cea mai lungă incursiune de acest tip din ultimul deceniu

nave armata razboi naval portavion

Autoritățile din Japonia susțin că navele gărzii de coastă chineze au comis cea mai gravă încălcare a apelor sale teritoriale din ultimul deceniu, potrivit CNN, scrie Mediafax.

Două nave ale gărzii de coastă din China au navigat în apele teritoriale ale Japoniei, în apropierea unui lanț de insule disputate de cele două țări, au declarat vineri autoritățile japoneze. Este cea mai lungă incursiune de acest tip din ultimul deceniu, au spus japonezii.

Paza de coastă japoneză a anunțat vineri că navele au intrat în apele japoneze din Marea Chinei de Est în primele ore ale zilei de marți și au rămas pentru a supraveghea o navă de pescuit japoneză care opera în zonă, înainte de a ieși joi seara.

La un moment dat, una dintre navele chinezești s-a apropiat la 3 kilometri de Insulele Senkaku, controlate de Japonia și cunoscute în China sub numele de Insulele Diaoyu, mult sub limita de 19,3 kilometri care definește apele teritoriale ale unei țări.

Paza de coastă japoneză și-a trimis propriile nave de patrulare în zonă și a cerut navelor chineze să părăsească imediat apele teritoriale ale Japoniei.

Totuși, astfel de incursiuni nu sunt neobișnuite în zona disputată. Atât Tokyo, cât și Beijingul revendică insulele nelocuite ca fiind ale lor, dar Japonia le administrează din 1972. Taiwanul, pe care Beijingul îl consideră o provincie chineză, revendică, de asemenea, proprietatea asupra insulelor.

Tensiunile asupra lanțului stâncos, aflat la 1.900 de kilometri sud-vest de Tokyo, au mocnit de generații, revendicările asupra lor datând de sute de ani. Oficialii chinezi au susținut în repetate rânduri că este dreptul inerent al Chinei de a patrula în apele din jurul insulelor.

Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Apărării Naționale din China nu au oferit comentarii privind declarația de vineri a pazei de coastă japoneze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.