Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tentativă de ASASINAT a președintelui, dejucată în Mali: Doi indivizi au vrut să-l înjunghie într-o moschee

BBC
Mali soldati

Preşedintele interimar al statului Mali, colonelul Assimi Goita, a supravieţuit marţi unei tentative de asasinat în timpul unei rugăciuni în moschee, transmite AFP.

El asista în Marea Moschee din Bamako la rugăciunea pentru Aid al-Adha, Sărbătoarea Sacrificiului, când doi bărbaţi au încercat să-l înjunghie. Tentativa a eşuat, şi Assimi Goita este ''teafăr şi năvătămat'', a dat asigurări foarte repede preşedinţia de tranziţie din Mali.

Ajuns la putere anul trecut printr-o lovitură de stat militară, colonelul Goita, în vârstă de 38 de ani, a fost condus după această tentativă de asasinat la Kati, un oraş-garnizoană la circa 15 kilometri de capitala Bamako, devenit centrul de comandă al puterii după lovitura de stat din 18 august 2020.

Până la acea dată, Assimi Goita a fost comandantul unui batalion al forţelor speciale. El l-a înlăturat atunci de la putere printr-un puci militar pe preşedintele Ibrahim Boubacar Keita.

Anul acesta, în iunie, colonelul Goita a recurs la o a doua lovitură de stat, prin care a demis guvernul de tranziţie şi apoi s-a proclamat oficial şef al statului. Puciul a fost condamnat pe plan internaţional.

Assimi Goita a promis că va organiza în februarie anul viitor alegeri libere în Mali, ţară unde continuă să fie foarte active mişcările jihadiste.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat luna aceasta că în a a doua jumătate a acestui an Franţa va începe să închidă baze în nordul statului Mali şi va menţine în regiune între 2.500 şi 3.000 de militari, faţă de 5.100 în prezent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.