Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tentativa de a scăpa de dependența de gaze rusești: Europa reduce cererea de gaze cu un sfert

Țările UE au redus cererea de gaze cu un sfert în noiembrie, chiar și în condițiile în care temperaturile au scăzut, în cea mai recentă dovadă că blocul comunitar reușește să își reducă dependența de energia rusească de la invazia Moscovei în Ucraina, relatează Financial Times

Datele provizorii ale companiei de analiză a materiilor prime ICIS au arătat că luna trecută cererea de gaze în UE a fost cu 24% sub media pe cinci ani, după o scădere similară în octombrie.

Țările europene au încercat să își reducă dependența de gazul și petrolul rusesc prin găsirea unor surse alternative sau prin efectuarea de schimbări pentru a reduce cererea. Acestea au fost ajutate de o toamnă neobișnuit de caldă, deși în ultimele două săptămâni temperaturile au scăzut mai aproape de nivelurile normale.

În Germania și Italia, cele mai mari două țări consumatoare de gaze din UE, cererea a scăzut cu 23% și, respectiv, 21% în noiembrie, potrivit ICIS. În Franța și Spania, aceasta a scăzut cu mai mult de o cincime, iar în Olanda cu puțin peste o treime.

De asemenea, Europa a impus noi restricții drastice asupra exporturilor de petrol ale Rusiei pentru a limita utilizarea acestei surse de energie.

Interdicția UE privind importurile de petrol rusesc pe cale maritimă a intrat în vigoare luni. Între timp, liderii G7 au convenit să lanseze o așa-numită plafonare a prețurilor, care are ca scop menținerea fluxului de petrol rusesc către țări precum India și China pentru a evita crearea unor penurii generalizate, dar numai dacă țițeiul este vândut la un preț mai mic de 60 de dolari pe baril pentru a reduce veniturile Moscovei.

Cu toate acestea, directorii din industrie și analiștii au avertizat că, în lipsa unor scăderi suplimentare ale cererii și a unor importuri mai mari de GNL, penuria de gaze ar putea persista ani de zile în Europa.

Scăderea cererii a însemnat că instalațiile de depozitare a gazelor din UE erau la 95% din capacitate la jumătatea lunii noiembrie, potrivit organismului industrial Gas Infrastructure Europe, aproape de un maxim istoric. De asemenea, au contribuit și intrările record de GNL în regiune.

Însă vremea mai rece din ultimele săptămâni a crescut cererea, iar instalațiile de depozitare sunt acum la o capacitate de aproximativ 93%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.