Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tentativă de lovitură de stat în Brazilia: fostul președinte Jair Bolsonaro și-a predat pașaportul

Twitter
Jair Bolsonaro

Fostul președinte al Braziliei, Jair Bolsonaro, și-a predat pașaportul ca parte a unei investigații a Poliției asupra unei tentative de lovitură de stat din 8 ianuarie 2023, care a încercat să-l mențină la putere, au declarat avocații săi. În operațiuni care au vizat și aliați cheie ai fostului lider de extremă dreapta, agenții poliției federale au efectuat 33 de percheziții și patru arestări în toată Brazilia, joi dimineață, relatează The Guardian.

Ei au vizitat casa de vacanță a lui Bolsonaro de pe coasta de sud a Rio de Janeiro, unde i s-a dat 24 de ore pentru a-și preda pașaportul și i s-a interzis să intre în contact cu ceilalți suspecți. La scurt timp după aceea, poliția a confiscat pașaportul la sediul Partidului Liberal al lui Bolsonaro din Brasilia, a declarat unul dintre avocații săi pentru GloboNews.

Într-un comunicat, poliția federală a spus că operațiunea, care a fost autorizată de instanța supremă, urmărește „o organizație criminală care a încercat o lovitură de stat și abolirea statului democratic de drept, pentru a obține avantaje de natură politică prin menținerea la putere a președintelui de atunci al republicii”.

Potrivit poliției, grupul a difuzat dezinformări despre fraudă în alegerile din 2022 înainte ca votul să aibă loc „ca o modalitate de a face o intervenție militară viabilă și legitimă”.

O parte a grupului a acționat pentru a ajuta o lovitură de stat cu sprijinul ofițerilor militari care cunoșteau tacticile forțelor speciale, a spus poliția.

Ce spune președintele în funcție

Vorbind cu un post de radio local, președintele Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, a spus că este vital să se afle cine a finanțat insurecția din 8 ianuarie, care urmărea să-și detroneze guvernul anul trecut și că nu crede că s-ar fi întâmplat fără Bolsonaro. „Vom aștepta investigațiile”, a spus Lula. El a adăugat: „Ar trebui investigat foarte multă lume, pentru că este un fapt concret că a fost o tentativă de lovitură de stat, a fost o politică de nerespectare a democrației, a fost o încercare de a distruge ceva ce am construit cu mulți ani în urmă, care este democrația. proces."

Reacția lui Bolsonaro

În comentariile relatate joi de ziarul Folha de S Paulo, Bolsonaro a spus: „Am părăsit guvernul în urmă cu mai bine de un an și continuă să sufere de persecuție necruțătoare”.

Context

Fostul președinte se confruntă cu o serie de alte anchete penale, inclusiv o presupusă schemă de delapidare a bijuteriilor. Anul trecut, o instanță electorală i-a interzis să candideze pentru funcții politice până în 2030.

Bolsonaro a semănat în mod repetat îndoieli cu privire la fiabilitatea sistemului de vot al Braziliei și nu a recunoscut niciodată înfrângerea după alegeri. El și partidul său politic au depus o cerere de anulare a buletinelor de vot exprimate pe majoritatea aparatelor de vot electronic, ceea ce ar fi anulat rezultatele. Solicitarea a fost respinsă, iar șeful autorității electorale din Brazilia, Alexandre de Moraes, a scris în decizia sa că provocarea părea menită să stimuleze mișcările de protest antidemocratice și să creeze tumult.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.