Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teodor Meleșcanu, campanie de promovare a candidaturii României la ONU

inquamphotos.com / Octav Ganea
teodor melescanu

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut astăzi, 1 iunie 2017, o nouă serie de contacte multilaterale și acțiuni diplomatice pentru susținerea campaniei de promovare a candidaturii României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliului de Securitate (CS) al Organizației Națiunilor Unite (ONU), pentru un mandat de doi ani (2020-2021).

În acest context, ministrul Teodor Meleșcanu a avut o întrevedere cu Grupul țărilor arabe, în cadrul căreia a subliniat faptul că provocările cu care ne confruntăm în Orientul Mijlociu și în Nordul Africii necesită eforturi comune la nivel internațional. Totodată, a arătat că un dialog consolidat și regulat este cheia esențială pentru avansarea unor soluții adecvate menite să asigure stabilitatea și securitatea regională și internațională, precondiții egale pentru prosperitate și dezvoltare socio-economică. În cadrul dialogului, reprezentanți ai Grupului țărilor arabe au apreciat calitatea României de promotor activ al soluționării pașnice a conflictelor și sprijinul constant acordat de țara noastră pentru o politică de dialog și negociere. De asemenea, au menționat contribuția importantă a României la activitatea Consiliului de Securitate în mandatele deținute anterior.

În cadrul întâlnirii cu Grupul CARICOM (Comunitatea Caraibiană), șeful diplomației române a exprimat interesul României de a continua buna colaborare cu acest state la nivel multilateral, pe baza pozițiilor similare și a continuării angajamentului față de promovarea principiilor generale ale dreptului internațional. Totodată, ministrul Teordor Meleșcanu a arătat că România este interesată să avanseze în mod constant legăturile bilaterale cu țările CARICOM, prin reînnoirea contactelor la nivel guvernamental și revigorarea schimburilor interparlamentare, prin consolidarea cooperării economice bilaterale. Reprezentanți ai Grupului CARICOM au exprimat interesul pentru explorarea unor oportunități și inițiative în domenii precum agricultura, energia regenerabilă, eradicarea sărăciei, schimbări climatice și turism.

Seria de contacte a continuat cu întrevederea ministrului român al afacerilor externe cu şefii de misiuni din Grupul statelor francofone, prilej cu care i-a informat despre priorităţile candidaturii României la Consiliul de Securitate al ONU, evidenţiind în mod special contribuţia României la operaţiunile de menţinere a păcii, desfăşurate în spaţiul francofon, precum şi atenţia acordată educaţiei pentru pace, inclusiv prin Cursul internaţional, în limba franceză, pentru participanţi români şi străini la misiunile ONU de menţinere a păcii, organizat de Şcoala de aplicaţie a ofiţerilor de poliţie şi jandarmerie « Mihai Viteazul », singurul centru de acest tip din regiune.

Ministrul Teodor Meleșcanu a avut, de asemenea, o serie de întâlniri bilaterale cu omologii din Kuweit, Guineea Ecuatorială, Coasta de Fildeș. Cu această ocazie, a fost exprimat interesul părților pentru continuarea bunei colaborări atât în cadrul formatelor multilaterale, cât și pe plan politico-diplomatic, economic și sectorial.

Convorbirile ministrului Teodor Meleșcanu cu reprezentanții permanenți ai acestor grupuri geografice și politice din cadrul ONU și cu omologi la nivel bileteral sunt destinate atât transmiterii unor mesaje punctuale menite a asigura sprijinul necesar candidaturii României, cât și impulsionării dialogului politic și al cooperării economice.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.