DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Teodor Meleșcanu, MESAJ de ultimă oră după ce a fost oficial înlocuit la Externe

captura TV
Teodor Melescanu

Mesaj al ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a transmis un mesaj, la final de mandat. Acesta a fost înlocuit oficial de Ramona Mănescu la Externe.

"De-a lungul multor decenii mi-am dedicat viața și activitatea profesională promovării intereselor României. Din fericire, cariera profesională mi-a oferit oportunitatea de a face acest lucru în calitate de diplomat, om politic, ministru și profesor.

Întotdeauna am rămas, prin activitatea mea, devotat obiectivului dezvoltării societății românești, obiectiv pe care mi l-am propus încă dinainte de momentul în care am devenit diplomat. A fost cel mai important ţel pe care l-am avut în carieră și linia directoare a mandatelor mele de ministru, inclusiv a celui care tocmai s-a încheiat.

Citește și: O polițistă a IZBUCNIT, în versuri, la adresa sistemului: 'Cine morții voștri sunteți? Să vă bateți joc de noi?'

În aceste decenii de activitate intensă am fost privilegiat să am un rol activ în evoluția istoriei naționale și în drumul, uneori anevoios, parcurs de România spre consolidarea democratică și integrarea în spațiul euroatlantic. Acesta din urmă rămâne un punct de reper ca spațiu de civilizație și valori din care Națiunea Română face parte prin spirit și destin istoric.

A fost o onoare pentru mine să reprezint voința întregii societăți românești în relațiile internaționale ca ministru al afacerilor externe în mai multe Guverne și să conduc Diplomația Română în timpul primei poziții de conducere pe care țara mea a deținut-o la nivelul Uniunii Europene.

Pe parcursul acestui mandat au fost multe reușite, chiar dacă contextul intern și internațional nu a fost unul întotdeauna prielnic unei activități diplomatice consecvente. Aceste reușite sunt cu atât mai satisfăcătoare pentru mine, cu cât reprezintă încununarea eforturilor pe care le-am depus pentru promovarea oamenilor valoroși și tineri, capabili să asigure viitorul Diplomației Române.

Cred cu tărie în acest viitor, bazându-mi optimismul pe reușita deplină a mandatului la Președinția Consiliului Uniunii Europene, un test de maturitate europeană trecut cu succes, care a dus la afirmarea Diplomației Române pe scena regională și internațională ca un corp de elită ce merită respectul și admirația partenerilor României. Îmi doresc ca tinerii diplomați să continue și ei să creadă în misiunea ce le-a fost încredințată, conștienți că sunt întruparea prezentă și speranța pentru viitor a unei tradiții diplomatice cu o istorie ilustră.

Dorința de a promova tineri valoroși s-a bazat pe convingerea că este de datoria noastră, a celor împovărați de experiența unei lungi și bogate cariere, să folosim această experiență pentru a-i impulsiona pe cei în care vedem viitorul. Mi-am dorit ca această abordare să-mi marcheze mandatul de ministru și sunt mândru de reușitele profesionale ale celor pe care i-am promovat. Chiar dacă mandatul meu s-a încheiat, le rămân profund recunoscător pentru colaborarea avută și le doresc să rămână încrezători în capacitățile lor.

Ca ministru și lider politic, mi-am asumat întotdeauna și reușitele și eșecurile, chiar dacă acestea din urmă s-au datorat unor situații insurmontabile. Calitatea de ministru mi-a oferit șansa de a servi interesele românilor și ale României și nu pe cele ale oamenilor politici. Acest crez reprezintă un câștig durabil, care nu poate fi șters de anumite neplăceri și obstacole create de-a lungul timpului.

Diplomația este mai mult o artă decât o meserie și este un domeniu în care eforturile pe care le depunem în fiecare zi sunt mai degrabă puțin mediatizate, la fel cum sunt și aprecierea și respectul de care ne bucurăm, în calitate de diplomați români, în contactele pe care le avem cu partenerii internaționali.

Finalul mandatului meu survine într-un moment în care Diplomația Română se bucură de un nivel foarte ridicat de încredere, recunoaștere și respect la nivel internațional, lucru pe care l-am simțit în toate întâlnirile pe care le-am avut cu partenerii internaționali ai României. Este moștenirea pe care mi-am dorit întotdeauna să o las în urma activității mele diplomatice și cea mai înaltă formă de evaluare a unui diplomat.

La final de mandat doresc să îmi exprim încrederea totală în profesioniștii din cadrul Centralei Ministerului Afacerilor Externe și de la Misiunile României în străinătate alături de care mă simt onorat că am avut oportunitatea să lucrez.

În calitate de om politic, voi rămâne un susținător al Diplomației Române și un ambasador al diplomaților între politicieni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.