Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teodor Meleşcanu: Relaţiile economice cu Austria sunt solide, dar au şi un potenţial încă neexploatat

melescanu

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat miercuri că relaţiile economice cu Austria sunt solide, însă au şi un potenţial încă neexploatat. 

Şeful diplomaţiei de la Bucureşti a avut o întrevedere cu ministrul federal pentru Europa, Integrare şi Afaceri Externe al Republicii Austria, Karin Kneissel, care efectuează o vizită în ţara noastră. 

"Am discutat despre relaţiile economice bilaterale, care sunt solide, dar au şi un potenţial încă neexploatat, de natură să stimuleze şi din partea noastră dezvoltarea schimburilor economice. Austria rămâne al doilea mare investitor străin pe piaţa românească şi suntem interesaţi în continuare de atragerea de noi investiţii austriece în România, în condiţiile în care ţara noastră oferă oportunităţi într-o varietate de ramuri industriale, dar şi un cadru legislativ prielnic pentru companiile străine. Am vorbit despre cooperarea foarte bună dintre ţările noastre în domeniul educaţiei profesionale, în special învăţământul dual, care reprezintă o adaptare necesară din partea României pentru piaţa UE", a precizat Meleşcanu, în declaraţia de presă comună susţinută alături de ministrul federal Karin Kneissel, conform agerpres.ro

Teodor Meleşcanu a reamintit că Austria a preluat de la 1 iulie preşedinţia Consiliului UE, precedând România. 

Potrivit ministrului de Externe, vizita oficialului de la Viena are o simbolistică aparte şi în contextul împlinirii a 10 ani de la lansarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, o iniţiativă româno-austriacă ce "a devenit un proiect de succes" al UE. 

"Această conjunctură ne-a oferit şi posibilitatea de a discuta despre modul în care vom promova în continuare Strategia Dunării, inclusiv crearea unui punct de contact la Viena", a precizat Meleşcanu. 

El a adăugat că la 1 noiembrie România va prelua preşedinţia Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, iar unul dintre obiectivele ţării noastre este sporirea vizibilităţii acesteia, prin promovarea unor proiecte care să demonstreze valoarea acestui cadru de cooperare regională, atât pentru eliminarea decalajelor de dezvoltare, cât şi pentru sporirea conectivităţii dintre ţări. 

"Guvernul României continuă să fie dedicat politic aderării noastre la OCDE (Organizaţia pentru Dezvoltare şi Cooperare Economică - n.r.) şi am mulţumit pentru susţinerea de care ne-am bucurat din partea Austriei", a spus Meleşcanu. 

Şeful diplomaţiei de la Bucureşti a menţionat că în cadrul discuţiilor a fost abordată şi tema extinderii UE la regiunea Balcanilor, ca o prioritate pentru cele două ţări, în contextul deţinerii preşedinţiei Consiliului UE. 

Meleşcanu a arătat că integrarea comunităţii româneşti în societatea austriacă este "foarte bună", arătând că este vorba despre a doua cea mai mare comunitate de cetăţeni europeni din Austria. 

"Totodată am subliniat importanţa respectării de către toate statele membre UE a accesului nediscriminatoriu la securitatea socială, în corelaţie cu libertatea fundamentală de circulaţie a cetăţenilor europeni, în spaţiul comunitar", a spus el. 

Karin Kneissel a afirmat că Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării este un proiect care "leagă" cele două ţări, aducându-le "prosperitate şi dezvoltare". Ea a precizat că în cadrul discuţiilor au fost abordate domenii precum educaţia şi drepturile omului, dar şi că "întărirea statului de drept este, la fel, o discuţie importantă". 

"România a fost în trecut şi în secolul XXI continuă să fie o sursă importantă de energie, atât în zona clasică, a combustibililor fosili, cât şi în ce priveşte energia regenerabilă. Tema energiei este foarte importantă şi este un factor important în discuţiile noastre", a subliniat ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.