Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teodorovici, replică pentru consilierul lui Iohannis: 'Dacă erau responsabili, cei care fac astfel de acuze puteau să aprobe imediat bugetul'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Eugen Teodorovici

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, i-a răspus, luni, consilierului prezidențial Cosmin Marinescu. Cel din urmă a remarcat că veniturile bugetare din luna februarie sunt cu aproape 20% mai reduse, comparativ cu acelea din ianuarie.

„Dacă domnia sa îl sfătuia pe domnul președinte să promulge bugetul mai repede, cu siguranță, efectele în economie erau altele, așa că discuții de pe margine, aruncând cu pietre nici măcar atunci când nu ai motive face parte din acel cadru de discuții care trebuie să înceteze în România. Dacă erau responsabili cei care fac astfel de acuze sau declarații, puteau să aprobe imediat bugetul, să îl trimită spre promulgare să-și spună punctul de vedere pe care dânșii îl au, iar, la final de an, să compare cele două puncte de vedere”, a afirmat, luni, Eugen Teodorovici, în cadrul unor discuții de presă, potrivit Mediafax.

CITEȘTE ȘI: RISCUL MAJOR la care te expui dacă pisezi sau rupi MEDICAMENTELE pentru a le înghiți mai ușor

Bugetul de stat pentru 2019 a intrat în vigoare la 15 martie, iar o primă variantă a apărut la finele lunii ianuarie, cu aproape trei luni mai târziu decât trebuia depus la Parlament.

„Atunci ar putea să aibă loc o discuție de acest tip (la finele anului – n.red.), dar, până atunci, trebuie să remarcăm că deficitul este mai mic pe primele două luni de zile din acest an, față de anul trecut, de asemenea că au crescut veniturile cu undeva la peste 10% față de anul trecut. Sunt elemente concrete. Ceea ce trebuie făcut, într-adevăr, trebuie insistat pe partea de investiții, dar nu ca o remarcă sau ca un răspuns la ceea ce domnul consilier de stat sau prezidențial menționa”, a completat Teodorovici.

Veniturile bugetului general consolidat sunt în sumă de 46,7 miliarde lei, o creștere cu 10,4% față de aceeași perioadă a anului precedent, reprezentând 4,6% din PIB, comparativ cu 4,5% din PIB în anul 2018, arată datele publicate luni de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Din aceste date reiese că veniturile bugetului general consolidate din februarie au fost de 20,9 miliarde de lei, respectiv cu 19% mai mici decât cele din luna precedentă, în condițiile în care Finanțele au anunțat că acelea din ianuarie au fost de 25,8 miliarde de lei.

CITEȘTE ȘI: Vei preţui mai mult cafeaua: Rolul acestei băuturi în menţinerea sănătăţii

Cheltuielile bugetului general consolidat din februarie au fost în sumă de 51,9 miliarde lei, cu 8,6% mai mari față acceași perioadă a anului precedent.

Astfel, deficitul bugetar nominal a fost de 5,2 miliarde de lei, respectiv 0,51% din PIB, în primele două luni ale acestui an, în scădere față de cel de 5,5 miliarde lei, respectiv 0,58% din PIB înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, mai arată execuția bugetului general consolidat, pe baza datelor operative de execuție.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.