Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teodorovici zguduie coaliția! Atac neașteptat din ALDE la adresa ministrului Finanțelor: 'A reușit să ne facă de râs în UE'

stiripesurse
psd alde

Vicepreședinte ALDE Toma Petcu spune că a considera limitarea dreptului de a lucra o soluție pentru orice este o gravă eroare, care încalcă drepturile cetățenilor, făcând referire la declarațiile lui Eugen Teodorovici privind limitarea accesului la muncă în statele UE.

"Declarația, sau mai bine zis propunerea ministrului Teodorovici, de a limita dreptul de a lucra într-o ţară, respectiv să se poată face doar pe o anumită perioadă, este surprinzătoare și în același timp îngrijorătoare. În toată experiența mea ca om politic nu am mai auzit ca o asemenea măsură să fie propusă de o altă țară europeană, de vreun alt ministru de finanțe european. Este o noutate, dar una negativă", spune Toma Petcu, fost ministru al Energiei, conform Mediafax.

"A considera varianta limitării dreptului de a lucra al cetățenilor ca fiind o soluție pentru orice fel de problemă reprezintă o gravă eroare, fiind o încălcare a drepturilor și libertăților cetățenilor, dar și a principiilor liberale. Propunerea ministrului de Finanțe ar duce la limitarea libertății de mișcare a cetățenilor la nivelul Uniunii Europene, un drept pe care românii l-au câștigat odată cu aderarea la UE, după o lungă perioadă de așteptare.

Ca partid liberal, ALDE nu poate fi de acord cu o propunere care încalcă principiile fundamentale ale liberalismului și ale Uniunii Europene. Dreptul de a munci în cadrul Uniunii Europene, de care beneficiază toți cetățenii statelor membre, este fundamental pentru coeziunea și soliditatea Uniunii în sine. Nu putem fi de acord cu o propunere care este mai degrabă o aberație ce ne întoarce cu zeci de ani în urmă.

Trebuie să căutăm modalități prin care să evoluăm, nu să involuăm. A fi parte din Uniunea Europeană înseamnă progres, nu regres, iar respectarea principiilor UE este un lucru fundamental pentru orice stat. Problema deficitului de forță de muncă în România este o problemă reală, dar ea nu se rezolvă prin limitarea drepturilor obținute prin calitatea de membru al Uniunii Europene. Sunt măsuri guvernamentale care se pot lua, programe care pot fi create. (...) nu putem să fim de acord cu revenirea la perioada comunistă, atunci când doar în gând visam la libertatea de mișcare. Din păcate, ministrul de Finanțe a reușit să ne facă de râs în Uniunea Europeană cu propunerea sa, pentru că această idee a sa a fost discutată cu alți miniștri de finanțe din statele membre", a mai spus Toma Petcu.

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat, marți, că le-a propus miniștrilor de Finanțe din Uniunea Europeană ca fiecărui muncitor să îi fie limitat dreptul de a lucra într-o țară, respectiv să se poată face doar pe o anumită perioadă. Oficialul de la Finanțe a susținut că a ridicat problema aceasta la nivelul colegilor săi, miniștrii de finanțe din Europa.

„Limitarea dreptului de a lucra. În ce sens? Iar văd știri că Teodorovici vrea să reformeze Europa. Nu domnule, permisul de muncă să fie același ca și timp, în toate statele. Nu ai voie după primul permis, să-ți reînnoiești dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi, în Europa. Așa, dacă se duce în Germania și tot primește drept de muncă, nu o să se întoarcă cel care lucrează în Germania în veci în Croația, România sau de unde a plecat. Este o măsură discutată. Maxim cinci ani și «La revedere», după aceea te duci în altă țară și îți cauți loc de muncă”, a afirmat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.

De asemenea, Teodorovici a precizat că, spre deosebire de țările din Vest care au nevoie de o schemă contra șomajului, țările din Est, inclusiv România au nevoie de o schemă de reîntoarce a muncitorilor care au migrat, astfel că și aici abordarea trebuie să fie diferențiată pentru a asigura un echilibru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.