Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teorema lui Pitagora, descoperită pe o tăbliță cu 1000 de ani mai veche decât Pitagora însuși

F. P.
tablita pitagora

Studiați matematica suficient de mult timp și probabil că veți fi blestemat numele lui Pitagora sau îl veți fii admirat pe Pitagora, dacă sunteți un fan al triunghiurilor.

Dar, deși Pitagora a fost o figură istorică importantă în dezvoltarea matematicii, el nu a descifrat ecuația cea mai asociată cu el (a2 + b2 = c2). De fapt, există o tăbliță babiloniană antică (cu numele atrăgător de IM 67118) care folosește teorema lui Pitagora pentru a rezolva lungimea unei diagonale în interiorul unui dreptunghi. Tableta, probabil folosită pentru predare, datează din 1770 î.Hr. - cu secole înainte de nașterea lui Pitagora, în jurul anului 570 î.Hr, potrivit IFL Science.

O altă tăbliță din jurul anilor 1800-1600 î.Hr. are un pătrat cu triunghiuri etichetate în interior. Traducerea marcajelor din baza 60 - sistemul de numărare folosit de babilonienii antici - a arătat că acești matematicieni antici cunoșteau teorema lui Pitagora (care nu se numea așa, desigur), precum și alte concepte matematice avansate.

"Concluzia este de neevitat. Babilonienii cunoșteau relația dintre lungimea diagonalei unui pătrat și latura acestuia: d=rădăcina pătrată a lui 2", scrie matematicianul Bruce Ratner într-o lucrare pe această temă. "Acesta a fost probabil primul număr cunoscut ca fiind irațional. Cu toate acestea, acest lucru înseamnă, la rândul său, că ei erau familiarizați cu Teorema lui Pitagora - sau, cel puțin, cu cazul său special pentru diagonala unui pătrat (d2 = a2 + a2 = 2a2) - cu mai mult de o mie de ani înainte de marele înțelept care i-a dat numele."

Atunci de ce a fost atribuit acest lucru lui Pitagora?

Nu s-a păstrat nicio scriere originală a lui Pitagora. Ceea ce știm despre el a fost transmis de alții, în special de pitagorieni - membri ai unei școli pe care a înființat-o în ceea ce este astăzi sudul Italiei. Școala, numită Semicercul lui Pitagora, era secretă, dar cunoștințele învățate acolo sau descoperite au fost transmise mai departe și adesea atribuite omului însuși.

"Un motiv pentru raritatea surselor originale ale lui Pitagora a fost faptul că cunoștințele pitagoreice au fost transmise de la o generație la alta din gură în gură, deoarece materialul scris era rar", a continuat Ratner. "Mai mult, din respect pentru liderul lor, multe dintre descoperirile făcute de pitagorieni au fost atribuite lui Pitagora însuși; acest lucru ar explica termenul "Teorema lui Pitagora"."

Deși Pitagora nu a inventat teoria, școala sa a popularizat-o cu siguranță, iar aceasta a fost asociată cu el pentru următoarele câteva mii de ani, cel puțin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.