DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

TERIFIANT Numărul copiilor abuzați sexual, dublu față de anul trecut

copil abuzat

Peste 60.000 de apeluri s-au înregistrat, în prima jumătate a anului, la Telefonul Copilului, numărul cazurilor de abuz sexual sesizate fiind dublu faţă de aceeaşi perioadă din 2014, cei mai mulţi abuzatori fiind alţi copii sau taţii, potrivit datelor asociaţiei.

Asociaţia Telefonul Copilului arată că în prima jumătate a anului, la numărul gratuit destinat copiilor, 116 111, s-au înregistrat 60.973 de apeluri, iar în 4.267 de cazuri a fost necesară consiliere psiho-socială şi juridică de lungă durată, asigurată de specialiştii organizaţiei neguvernamentale, în timp ce în 786 de situaţii s-a solicitat intervenţia instituţiilor abilitate la nivel local.

Potrivit sursei citate, în primele şase luni ale acestui an s-a dublat numărul cazurilor de abuz sexual faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014, fiind semnalate deja 111 astfel de situaţii.

În peste 60 la sută dintre cazurile raportate a fost vorba de victime fete, 39 la sută dintre ele având între 13 şi 15 ani şi 27 la sută între 6 şi 12 ani. Dintre băieţii abuzaţi sexual, 25 la sută sunt au vârste între 6 şi 12 ani, iar opt la sută au între 13 şi 18 ani.

"Efectele abuzului sexual s-au evidenţiat prin depresii şi tulburări de comportament, gânduri extreme, frică şi anxietate. Stările emoţionale resimţite de copiii victime ale abuzului sexual la momentul apelului către 116 111 au fost: apăsare, teamă, tristeţe, dezgust. Astfel, apelanţii au solicitat confidenţialitate şi servicii de consiliere psihologică şi consiliere juridică din partea serviciului Telefonul Copilului", se arată în document.

Statistica referitoare la copiii abuzaţi sexual mai indică faptul că în 27 la sută dintre cazuri agresorii au fost alţi copii, în 25 la sută dintre situaţii, agresorul a fost tatăl, în 24 la sută din cazuri, abuzatorul indicat a fost un adult din afara mediului social al copilului, iar în 16 la sută din cazuri au fost indicate rude ale minorului agresat. Printre agresori au mai fost semnalaţi concubinii mamelor copiilor agresaţi (şase la sută) şi bunici (doi la sută).

În 10 la sută dintre cazurile de abuz sexual raportate au rezultat şi sarcini nedorite.

Conform datelor înregistrate de Telefonul Copilului, 67 la sută dintre copiii-victimă sunt din mediul rural, iar principalele regiuni din care au fost sesizate situaţiile de abuz sexual sunt Moldova (34 la sută), Muntenia (30 la sută) şi Bucureşti (24 la sută).

"Creşterea alarmantă a numărului de cazuri de abuz sexual asupra minorilor raportate la 116 111, scăderea dramatică a vârstei victimelor, precum şi reflectarea acestei realităţi în situaţia mediatizată din judeţul Vaslui, ne dau o imagine profund îngrijorătoare, care trebuie să fie luată în serios de autorităţi şi să se acţioneze cu promptitudine şi în concordanţă cu legislaţia în vigoare în vederea atât a prevenirii, cât şi a sancţionării unor astfel de fapte. Totodată, Asociaţia Telefonul Copilului atrage atenţia asupra lipsei serviciilor de consiliere psiho-socială adresate minorilor - victime ale abuzului sexual, servicii care ar trebui nu numai să fie disponibile, ci să fie chiar mai consistente pe perioada derulării procesului în instanţă", a declarat directorul executiv al asociaţiei, Cătălina Florea.

Din statisticile Asociaţiei Telefonul Copilului a mai rezultat creşterea cu 113 la sută a numărului de copii care au necesitat consiliere psihologică, dar şi creşterea numărului de sesizări a unor situaţii de abuz (43 la sută), precum şi a solicitărilor de consiliere juridică (20 la sută).

"Principalele probleme semnalate au fost legate de: depresii şi anxietăţi (41 la sută), disfuncţionalităţi în familie (39 la sută), comportamente neadecvate manifestate prin gânduri/ gesturi extreme (13 la sută) şi probleme specifice adolescenţilor, respectiv criză de identitate, probleme sentimentale (6 la sută). Factorii de stres care au condus la nevoia de consiliere psihologica au fost: relaţia deficitară copil - părinte/ părinţi, violenţa în familie, separarea / divorţul părinţilor, confuzia de rol (copiii au fost responsabili pentru asigurarea nevoilor de baza ale familiei)", se mai arată în document.

Şi situaţiile de abuz şi violenţă în familie sesizate la 116 111 au indicat o creştere de 43 la sută, respectiv 1.881 de cazuri, faţă de primele şase luni ale anului 2014, când s-au înregistrat 1.314 cazuri, iar principalele forme de abuz sesizate au fost: molestarea fizică (50 la sută), abuzul emoţional (21 la sută) şi neglijarea (18 la sută).

Solicitările de consiliere juridică s-au referit la probleme legate de familie (încredinţarea minorului, violenţa în familie, menţinerea legăturilor personale ale copilului cu părintele care nu a obţinut încredinţarea (56 la sută), drepturile copilului (37 la sută) şi alocaţii/ prestaţii sociale (şase la sută).

Pe segmentul de gen, numărul băieţilor care au contactat specialiştii prin 116 111 a fost de trei ori mai mare în primele şase luni din 2015 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cele mai multe apeluri au fost înregistrate din Moldova (25 la sută), urmată de Muntenia (21 la sută), Transilvania (11 la sută) şi Bucureşti (11), iar în funcţie de judeţele din care s-au primit apelurile, în topul clasamentului sunt Vrancea, Teleorman, Vaslui, Dolj, Constanţa, Buzău, Olt. Judeţele cu cele mai puţine situaţii înregistrate au fost Harghita, Sălaj, Mehedinţi, Satu Mare, Maramureş, Alba, Covasna, Suceava, Tulcea şi Argeş.

Şapte tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, din localitatea vasluiană Văleni, sunt judecaţi, sub control judiciar, după ce ar fi sechestrat şi violat, timp de mai multe ore, în noiembrie 2014, o elevă de 18 ani, care ulterior a fost transportată la spital. Potrivit cercetărilor făcute de anchetatori, adolescenta a fost abuzată sexual în două rânduri, în aceeaşi seară, de către cei şapte tineri.

Astfel, imediat după ce a terminat cursurile, eleva s-a întâlnit în municipiul Vaslui cu doi dintre tineri, care s-au oferit să o ducă acasă cu maşina. Aceştia însă au mers pe un câmp din apropierea localităţii Văleni, unde au chemat ?i alţi patru prieteni din sat. Trei dintre aceştia au sechestrat-o în maşină pe fată, apoi au violat-o, în pofida insistenţelor victimei de a fi dusă acasă. Ulterior, cei şase vasluieni s-au mutat cu maşina pe un alt câmp, din apropierea localităţii Moara Domnească, unde şi-au mai chemat un prieten, patru dintre aceştia, alţii faţă de prima dată, abuzând-o sexual pe adolescentă. La un moment dat, eleva a leşinat, fiind trezită de către violatori cu alcool, după ce a fost stropită pe faţă.

După aproximativ trei ore, victima a fost dusă acasă şi i s-a recomandat să nu povestească despre cele întâmplate. Însă, eleva a mărturisit părinţilor că a fost abuzată sexual, fiind sesizate Poliţia şi Ambulanţa, iar un echipaj medical a transportat-o la spital, scrie mediafax.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.