Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Termoficare nouă la Constanța din bani europeni: primarul Chițac semnează contractul pentru o nouă centrală CHP

Facebook
vergil chitac

Primarul Constanței, Vergil Chițac semnează astăzi contractul pentru finanțarea, din fonduri europene, a construcției noului CET (CHP), care va alimenta orașul cu energie electrică și termică. Valoarea proiectului este de peste 150.000.000 euro, din care aproximativ 111 milioane reprezintă finanțare europeană, prin PNRR.

Constanța ia partea leului din fondurile destinate proiectelor de cogenerare de înaltă eficiență din România. Bugetul total alocat proiectelor de acest tip este de 388.050.000 euro. 298.500.000 euro sunt fonduri europene, asigurate prin Mecanismul de Redresare și Reziliență în cadrul PNRR. O treime din aceste fonduri o reprezintă proiectul de centrală nouă, care va fi construită la Constanța.

Proiectului unui nou CET la Constanța, o promisiune eternă în campaniile electorale a ultimilor 15 ani, începe, în sfârșit, să prindă formă. Constănțenii au avut șansa să obțină primii finanțare. Principiul de alocare a finanțării este primul venit, primul servit. Administrația de la Constanța a depus primul proiect pentru construirea unei noi centrale de înaltă eficiență în municipiu. Prin urmare este și primul proiect finanțat prin acest program.

Numai alte două administrații de municipiu din toată țara vor primi finanțare prin același program. Este vorba despre Arad și Timișoara.

”Constanța, primul oraș din țară cu CET nou finanțat prin PNRR. Este o mare realizare a întregii echipe de la Primăria Constanța, care vine în completarea obținerii finanțării pentru rețeaua termică de transport. Valoarea totală a proiectului este de 742,9 milioane de lei, din care cofinanțarea este de 193,8 milioane de lei.” arată primarul Vergil Chițac într-o postare pe rețelele sociale.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, la ceremonia de semnare că ”este un contract între Ministerul Energiei și primarul municipiului Constanța. Este un proiect care se va concretiza în producerea energiei electrice și termice foarte necesare in Constanța. Cetățenii așteaptă de foarte mult timp această soluție.”

Municipiul Constanța ia partea leului din fondurile europene destinate proiectelor noi de termoficare a municipiilor: 150 de milioane de euro

Primarul Constanței, Vergil Chițac a semnat astăzi contractul de finanțare pentru construcția unei noi centrale tip CHP în municipiu, în valoare de peste 150 de milioane de euro. 111 milioane de euro reprezintă finanțare europeană, prin PNRR.

Programul derulat de către Guvernul României, prin Ministerul Energiei totalizează 388.050.000 euro. 298,5 milioane de euro din suma totală sunt fonduri europene, accesate prin PNRR. Către Constanța se vor îndrepta aproximativ 32% din fondurile totale destinate programului. Prin contractul semnat astăzi se asigură finanțarea construcției unei noi capacități de producție energie (în ciclu combinat: electrică și termică) care va deservi populația de la malul mării.

La fel ca majoritatea municipiilor din România, Constanța avea o rețea veche de termoficare. Atât rețeaua de termoficare cât și centrala termică a municipiului au o vechime de peste jumătate de veac. CET Palas a fost pusă în funcțiune în anul 1970. În ultimii doi ani, administrația municipiului Constanța a accesat fondurile necesare pentru schimbarea conductelor care transportă agentul termic către cetățeni și astăzi și-a asigurat partea leului din fondurile destinate construcției de noi centrale termice în ciclu combinat, de înaltă eficiență.

Conform datelor de pe site-ul oficial al Termoficare Constanța, rețeaua publică de termoficare deservește peste 44.000 de constănțeni.

”Constanța, primul oraș din țară cu CET nou finanțat prin PNRR. Este o mare realizare a întregii echipe de la Primăria Constanța, care vine în completarea obținerii finanțării pentru rețeaua termică de transport. Valoarea totală a proiectului este de 742,9 milioane de lei, din care cofinanțarea este de 193,8 milioane de lei.” arată primarul Vergil Chițac într-o postare pe rețelele sociale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.