Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Termometrele au explodat într-o țară din Europa: temperaturile au crescut cu 50 de grade Celsius în doar câteva zile

brookings.edu
termometru

Oraşul Nikkaluokta, din nordul Suediei, a înregistrat marţi dimineaţă o temperatură de 8,3°C, potrivit datelor furnizate de observatorul meteorologic francez Keraunos. Pe 5 ianuarie, însă, temperatura aici fusese de minus 42,9°C, ceea ce înseamnă că în doar patru zile termometrele au arătat un salt spectaculos, de peste 51 de grade Celsius, relatează Le Figaro, citat de news.ro.

La câţiva kilometri depărtare, tot în nordul Suediei, la staţia Kvikkjokk-Årrenjarka, pe 3 ianuarie a fost înregistrat un record de -43,6°C, cea mai scăzută temperatură înregistrată pentru o lună ianuarie în Suedia în ultimii 25 de ani. Prin urmare, regiunea a înregistrat o creştere de peste 50°C în doar câteva zile.

Dar, în timp ce nordul se încălzeşte, în sudul ţării continuă să fie frig, cu temperaturi de până la -16°C.

De la începutul lunii ianuarie, nordul Europei a fost cuprins de un val de frig arctic, cu ninsori abundente în special în Suedia şi Norvegia. Câteva sute de maşini au rămas blocate săptămâna trecută în Suedia şi Danemarca, armata fiind mobilizată pentru a evacua automobiliştii blocaţi pe şosele.

În Danemarca, a căzut până la jumătate de metru de zăpadă, cea mai mare cantitate din 2011 încoace, potrivit institutului meteorologic DMI.

În Norvegia, în Laponia, în nordul extrem, la Kautokeino, termometrul a coborât la -41,6°C în cursul nopţii.

Potrivit La Chaîne Météo, masa de aer rece continental care a cuprins Scandinavia săptămâna trecută a înaintat în ultimele zile pe continentul european, aducând un risc generalizat de îngheţ în mai multe ţări. În Franţa, 50 de departamente sunt sub un "risc semnificativ" de condiţii de frig şi/sau gheaţă până miercuri la ora locală 18:00.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.