Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

TEROARE în Londra. Totul indică un atac islamist - LIVE VIDEO

Expertul în terorism Peter Neumann crede că incidentul de miercuri de la Londra soldat cu cinci morţi ar putea fi un atac islamist, relatează DPA, care l-a intervievat pe expert la universitatea King's College din capitala britanică, relatează agerpres.

Potrivit lui Neumann, totul indică un atac islamist, motivat de idealuri jihadiste: în primul rând, explică el, poliţia britanică a evocat un atac, în al doilea rând, serviciile de securitate avertizau de mai mult timp în legătură cu atacuri jihadiste de acest gen, iar în al treilea rând se încadrează perfect în tiparul atacurilor care au avut loc de la Nisa până la Berlin. Este exact genul de atac pe care îl promovează şi la care vrea să instige Statul Islamic, subliniază expertul, ale cărui cercetări de la King's College se concentrează pe radicalizarea potenţialilor atacatori.

VIDEO SCENE ȘOCANTE Românca rănită în ATENTATUL din Londra s-a ARUNCAT în Tamisa

Nu se va putea şti însă cu siguranţă că în spatele atacului s-a aflat Statul Islamic decât dacă va apărea o declaraţie a agenţiei sale de presă sau un mesaj video, notează el.

În ce priveşte momentul în care a fost comis acest atac, Neumann consideră că este "cu siguranţă posibil" ca acesta să fi fost programat să coincidă cu împlinirea unui an de la atentatele din Bruxelles, care însă, subliniază expertul, ar fi putut reprezenta doar ocazia, nu şi motivul atacului. "Presupun că, dacă nu ar fi fost comemorarea (atentatelor de la Bruxelles), atacatorul ar fi acţionat în altă zi", a menţionat Neumann.

Expertul în terorism a mai remarcat, întrebat cum explică faptul că Marea Britanie nu a fost vizată de un act terorist de proporţii în ultimii ani, că Regatul Unit a fost mai puţin afectat de mobilizarea de susţinători ai Statului Islamic constatată în Franţa sau Belgia în ultimii patru-cinci ani, dar totodată autorităţile britanice responsabile cu securitatea au fost întărite după atentatele din 2005 de la Londra, fiind, în momentul de faţă, cele mai eficace din Europa şi reuşind să oprească în medie un atentat de amploare pe an.

Totuşi, acest gen de incident precum cel de miercuri este greu de prevenit, a conchis Neumann.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.