Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tesla vrea să atragă 2 miliarde de dolari printr-o ofertă de acţiuni

tesla

Tesla a anunţat joi planul de a atrage 2 miliarde de dolari printr-o ofertă de acţiuni, pentru a profita de creşterea astronomică a preţului titlurilor în ultimele câteva luni, renunţând la politica de a evita vânzarea de acţiuni noi, transmite Reuters, potrivit news.ro.

Compania va oferi spre vânzare 2,65 de milioane de acţiuni, dintre care directorul general Elon Musk va cumpăra până la 10 milioane de titluri, în timp ce Larry Ellison, membru în consiliul de administraţie şi co-fondator al Oracle, va achiziţiona acţiuni de până la 1 milion de dolari.

Preţul acţiunilor Tesla s-a triplat începând din luna octombrie, când compania a raportat profit trimestrial. Capitalizarea de piaţă a Tesla a depăşit capitalizarea combinată a General Motors şi Ford Motor.

Musk a asigurat în repetate rânduri investitorii că Tesla nu va avea nevoie să atragă noi fonduri pentru iniţiative costisitoare, cum ar fi producţia unui nou model de vehicul, creşterea producţiei din China şi construcţia primei fabrici europene.

Citește și: Victor Ponta poveste TERIFIANTĂ cu mama lui, din spitalele românești: M-au sunat la ora 11 noaptea

”Nu are sens să atragem bani”, a afirmat Musk în timpul unei conferinţe de prezentare a rezultatelor financiare, de pe 29 ianuarie, întrebat de ce Tesla nu profită de preţul favorabil al acţiunilor pentru a accelera producţia. Musk a spus că Tesla va genera pe cont propriu suficient numerar pentru a-şi finanţa planurile ambiţioase de expansiune.

“Diluarea acţiunilor companiei pentru a plăti datorii nu pare o mişcare înţeleaptă”, a spus Musk la conferinţa respectivă.

Musk a mai spus că Tesla trebuie să producă mai multe baterii pentru a creşte producţia de vehicile, adăugând că unele proiecte, cum ar fi programul pentru camionul electric, nu pot continua fără îmbunătăţirea bateriilor.

Tesla mai lucrează şi la un vehicul pick-up electric, o nouă generaţie de Tesla Roadster, un automobil sport electric şi funcţii de conducere automată.

Decizia de a atrage bani va fi un şoc pentru unii investitori, în urma comentariilor anterioare ale lui Musk, a afirmat Daniel Ives, analist la firma Wedbush, într-o notă adresată clienţilor.

”În opinia noastră, mărimea acestei oferte este mai mare decât au anticipat mulţi, dar considerăm că este o mişcare inteligenţă făcută de Musk şi consiliul de administraţie, pentru a profita de revenirea pe o poziţie puternică”, a spus Ives.

Tesla, ale cărei datorii se ridicau la sfârşitul lunii decembrie la 13,42 de miliarde de dolari, a raportat în ianuarie al doilea trimestru profitabil, anunţând că în acest an va fabrica uşor peste jumătate de milion de automobile.

Compania intenţionează să folosească suma obţinută prin vânzarea de acţiuni pentru a-şi întări bilanţul contabil şi pentru cheltuieli generale.

Tesla a atras în luna mai 2,3 miliarde de dolari pentru a începe producţia în China şi pentru dezvoltarea unor modele noi, între care SUV-ul Model Y şi camionul Semi, a cprui lansare a fost amânată din cauza lipsei capacităţii de producere a bateriilor.

De la ultima rundă de finanţare, Tesla a construit fabrica de 2 miliarde de dolari din Shanghai şi a prezentat modelul pickup Cybertruck. Fabrica din Shanghai a început livrările de automobile luna trecută.

Goldman Sachs şi Morgan Stanley sunt aranjorii ofertei de acţiuni. Barclays, BofA Securities, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank Securities şi Wells Fargo sunt aranjori suplimentari.

Participanţii la ofertă vor primi opţiunea de a cumpără acţiuni suplimentare în valoare de până l 300 de milioane de dolari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.