Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teste medicale indică faptul că mulţi solicitanţi de azil care se declară minori au peste 18 ani

New York Daily News
copii imigranti

Solicitanţii de azil în Suedia care se declară minori, dar a căror vârstă este greu de stabilit, sunt în realitate de multe ori majori, a relevat marţi o agenţie guvernamentală suedeză care a efectuat examene medicale în acest sens, transmite AFP. Vârsta este un aspect crucial pentru solicitanţii de azil, în Suedia. Dacă depun cererea înainte să împlinească 18 ani, au dreptul la şcolarizare şi şansele de a obţine dreptul de şedere sunt mult mai mari. Toate acestea, în condiţiile în care mare parte dintre ei nu deţin documente care să le certifice data naşterii.

La începutul lui mai, autorităţile suedeze au reintrodus examenul medical pentru stabilirea vârstei migranţilor înregistraţi ca solicitanţi de azil de la 1 februarie, după ce acesta fusese suprimat în 2015 din lipsă de mijloace. Examenul este în momentul de faţă facultativ şi nu priveşte decât acele persoane în privinţa cărora există dubii, dar solicitantul de azil care refuză procedura riscă să obţină o decizie nefavorabilă în legătură cu dosarul său.

Potrivit Autorităţii suedeze de medicină legală, din primele 581 de examene medicale efectuate la cererea Oficiului naţional pentru migraţie, 76% "au indicat faptul că persoana examinată are 18 ani sau mai mult" şi 24% că persoana respectivă are sub 18 ani. 'Prin această procedură nu se stabileşte exact vârsta persoanei, dar se estimează că are mai mult sau mai puţin de 18 ani', menţionează agenţia guvernamentală suedeză.

Partidul de extremă dreapta Democraţii Suediei a reacţionat difuzând pe Twitter o înregistrare video în care unul din deputaţii săi afirmă în parlament, în 2011, că "în numeroase cazuri solicitanţii de azil minori mint în privinţa vârstei". "Democraţii Suediei au avut dreptate", subliniază formaţiunea. În schimb, Oficiul pentru migraţie a apreciat că mulţimea solicitanţilor de azil vizaţi de aceste examene nu este deloc una reprezentativă. "Dacă toţi copiii neînsoţiţi ar fi supuşi unui examen medical pentru a li se stabili vârsta, rezultatele ar fi probabil diferite şi ar arăta o tendinţă inversă", cu o majoritate de minori, a indicat un responsabil al Oficiului, Daniel Salehi, citat de agenţia suedeză de presă TT, conform Agerpres.

Din cei peste 45.000 de minori neînsoţiţi care au cerut azil în Suedia de la începutul lui 2014, 57% sunt afgani, 12% sirieni, 8% somalezi şi 8% eritreeni, marea majoritate fiind băieţi. Medicii stabilesc vârsta probabilă prin radiografii dentare şi examene RMN la genunchi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.