Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Testul balistic nereuşit al Phenianului, condamnat ferm de Consiliul de Securitate

kim jong un

Consiliul de Securitate al ONU a "condamnat cu fermitate", luni, testul balistic nereuşit al Coreii de Nord şi a ameninţat încă o dată că va lua "măsuri suplimentare importante" împotriva Phenianului, scrie AFP.

Regimul comunist a testat sâmbătă o rachetă cu rază medie de acţiune Musudan, care a explodat la scurt timp după lansare, potrivit autorităţilor de la Seul.

Într-o declaraţie adoptată în unanimitate, cei 15 membri ai Consiliului - printre care China, singurul aliat al Coreii de Nord - au apreciat că acest tir constituie "o gravă încălcare" a rezoluţiilor ONU care îi interzic Phenianului orice activitate nucleară sau balistică.

Citește și: Războiul din Siria continuă cu bombardamente salbatice în Alep

Cu începere din 2006, cinci teste nucleare şi numeroase lansări de rachete i-au atras Coreii de Nord severe sancţiuni internaţionale.

Acestea însă nu l-au descurajat pe liderul comunist Kim Jong-Un să ordone dezvoltarea neîntreruptă a programelor sale militare.

În declaraţia sa, Consiliul lansează un apel tuturor ţărilor membre ale ONU "să îşi dubleze eforturile pentru a aplica pe deplin" sancţiunile economice şi comerciale în vigoare.

Eficienţa acestor sancţiuni, înăsprite semnificativ în martie, depinde în mare parte de China, vecinul şi principalul partener economic al Coreii de Nord.

Temându-se de prăbuşirea regimului comunist, ce ar duce la apariţia unei Corei unite sub influenţa americană, Beijingul caută să îl apere de represaliile cel mai dure.

Consiliul de Securitate dezbate în continuare o nouă serie de sancţiuni împotriva Phenianului după al cincilea test nuclear, efectuat în septembrie.

Racheta Musudan are teoretic o rază de acţiune cuprinsă între 2.500 şi 4.000 de kilometri. La limita inferioară, ar putea atinge

Coreea de Sud sau Japonia, iar la limita superioară ar putea lovi baza militară americană de pe Insula Guam din Pacificul de Sud, anunță Agerpres.

Potrivit experţilor militari americani, orice test cu rachete Musudan ar putea ajuta Coreea de Nord să pună la punct o rachetă intercontinentală ICBM capabilă să transporte ogivă nucleară pe continentul american la orizontul anului 2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.