Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

The Guardian: '20 de companii producătoare de combustibili fosili responsabile de o treime din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel global'

poluare

Doar 20 de companii producătoare de combustibili fosili, private și de stat, care au afaceri în întreaga lume, precum Chevron, Exxon, BP, Shell, Saudi Aramco și Gazprom, sunt responsabile de o treime din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel global, potrivit unui studiu citat de The Guardian, potrivit Mediafax.

Noi date colectate de experți renumiți din întreaga lume arată că aceste companii multinaționale și deținute de stat sunt principalii responsabili pentru problemele privind mediul care amenință viitorul omenirii. Acestea continuă să își extindă activitățile, deși cei care le administrează sunt conștienți de impactul devastator al combustibililor fosili asupra planetei.

Analiza, realizată de Richard Heede, de la Climate Accountability Institute din SUA, cea mai mare autoritate din lume care monitorizează efectul combustibililor fosili asupra mediului, a avut ca scop evaluarea materiilor prime extrase de aceste corporații din sol și nivelul de gaze cu efect de seră de care sunt responsabile încă din 1965. Acesta este anul în care efectele combustibililor fosili asupra mediului au început să fie cunoscute atât de lideri din industrie, cât și de politicieni, mai ales în SUA, spune Heede.

Cele 20 de companii din top contribuie la 35% din totalul emisiilor de dioxid de carbon și metan la nivel global, respectiv echivalentul a 480 de miliarde de tone din 1965.

În top au fost incluse companii deținute de investitori - Chevron, Exxon, BP și Shell, dar și de stat, precum Saudi Aramco și Gazprom.

OMV Petrom a dat lovitura: Compania a găsit un zăcământ uriaș de naze naturale, în România

Chevron se află pe primul loc în topul celor opt corporații deținute de investitori, urmată de Exxon, BP și Shell. Aceste patru corporații produc împreună peste 10% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră înregistrate la nivel global din 1965.

Aceste corporații au afaceri în întreaga lume și cheltuie miliarde de dolari pentru a face lobby în guverne și a se portretiza drept "prietenoase cu mediul", remarcă Heede.

12 dintre companiile din top sunt deținute de state și produc 20% din totalul emisiilor de carbon înregistrate în aceeași perioadă. Pe primul loc este Saudi Aramco, cu 4,38%.

Michael Mann, unul dintre cei mai renumiți experți în probleme climatice, spune că noile date arată rolul companiilor producătoare de combustibili fosili și le-a cerut politicienilor responsabili care vor participa la un congres în Chile, în decembrie, să ia măsuri urgente.

"Marea tragedie a crizei climatice este faptul că șapte miliarde și jumătate de oameni trebuie să plătească prețul - în forma unei planete distruse - pentru ca doar câteva duzini de interese care poluează să continue să obțină profituri record", a spus acesta.

Pentru realizarea acestui top au fost folosite date din rapoartele anuale ale companiilor privind producția de petrol, gaze naturale și cărbune, pe baza cărora au fost calculate nivelurile de dioxid de carbon și metal din atmosferă produse de combustibilii fosili, de la extragerea din sol până la consumatorul final.

90% din emisiile de gaze cu efect de seră produse de cele 20 de companii provin din folosirea produselor lor, petrol, combustibili pentru avioane, gaze naturale și cărbuni folosiți la încălzire. O zecime provine din extragere, rafinare și livrarea combustibililor.

The Guardian a contactat responsabilii celor 20 de companii, iar șapte dintre aceștia au oferit un răspuns.

Unii au susținut că nu sunt direct responsabili de modul în care materiile prime extrase de companiile lor sunt folosite de consumatori. Altele au negat că aceste date ar fi fost cunoscute încă din anii 1950 și faptul că au conlucrat pentru a amâna momentul luării unor măsuri.

Unii au spus că susțin măsurile impuse prin Acordul de la Paris, din 2015, care reglementează măsurile de reducere a emisiilor de dioxid de carbon începând cu anul 2020.

Toți au spus că fac eforturi pentru a investi în surse de energie regenerabilă și că afacerile cu combustibili fosili au avut un rol important în rezolvarea crizei climatice.

Oficialii PetroChina au spus, de exemplu, că sunt o companie separată de predecesoarea, China National Petroleum, și că nu au avut o influență sau responsabilitate pentru impactul acesteia asupra mediului.

Cel mai nou studiu se bazează pe cercetările lui Heede și ale echipei sale privind rolul istoric al companiilor de combustibili fosili în criza din ce în ce mai acută a climei.

Potrivit unui studiu publicat în 2017 de Peter Frumhoff, de la Union of Concerned Scientists din SUA, emisiile de dioxid de carbon și metan produse de 90 dintre cele mai mari companii în domeniu sunt responsabile pentru aproape jumătate din creșterea înregistrată de temperatura medie globală și o treime din cea înregistrată de nivelul mării în perioada 1880 - 2010.

În noiembrie 1965, președintele american Lyndon Johnson a făcut public un raport al Comitetului său de consilieri științifici care arăta posibilul impact viitor al producției de combustibili fosili asupra climei globale.

În același an, președintele American Petroleum Institute spunea la o întrunire anuală: "Una dintre cele mai importante predicții (din raportul președintelui, n.r.) este că dioxidul de carbon este adăugat în atmosfera Pământului prin arderea de cărbune, petrol și gaze naturale la un asemenea ritm încât, până în 2000, temperaturile vor suferi modificări atât de mari încât este posibil să provoace modificări ale climei, dincolo de eforturile depuse la nivel local sau chiar național".

"Liderii și asociațiile în domeniu au fost conștiente - sau au ignorat voit - amenințările modificărilor climatice rezultate din folosirea produselor lor de la sfârșitul anilor 1950", a spus Heede.

Noul studiu are ca scop prezentarea companiilor care poluează cel mai mult și să mute dezbaterile publice și politice de la concentrarea pe responsabilitatea individuală.

Studiul urmează unui avertisment al ONU din 2018 potrivit căruia lumea mai are doar 12 ani pentru a încerca să evite cele mai grave consecințe ale încălzirii globale și să stopeze creșterea temperaturilor la 1,5 grade Celsius peste media nivelurilor din perioada preindustrială.

Un alt studiu făcut public la începutul acestui an arată că cele mai mari companii producătoare de gaz și petrol listate la bursă au cheltuit aproape 200 de milioane de dolari anual pentru a face lobby în guverne, pentru a controla sau bloca legi privind mediul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.