Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

The New York Times, într-un editorial: Abaterile în rândul procurorilor rămân frecvente. Au nevoie de supraveghere

nytimes.com
The New York Times

Un proiect de lege adoptat de Legislatura statului New York prevede înființarea unei comisii independente care să ancheteze abaterile săvârșite de procurori, în contextul în care o analiză a 250 de condamnări anulate a relevat că într-o treime din cazuri procurorii au comis abuzuri, potrivit Mediafax.

"Problema este evidentă: procurorilor nu le place să recunoască, dar cu toate că majoritatea sunt onești și respectă legea, abaterile în rândul procurorilor rămân frecvente", se afirmă într-un editorial publicat în ediția de miercuri a cotidianului The New York Times.

O analiză referitoare la 250 de condamnări anulate în New York în ultimele trei decenii a relevat că într-o treime din cazuri procurorii au săvârșit abuzuri, inclusiv prin alterarea unor dovezi cheie, ascunderea de dovezi sau constrângerea martorilor să depună mărturie mincinoasă.

Nu există un sistem fiabil pentru a trage la răspundere procurorii pentru abaterile lor, și cu siguranță nu le poate fi încredințată lor sarcina de a se supraveghea singuri, comentează jurnaliștii americani.

"Vestea bună este că există o soluție. Legiuitorii din New York au adoptat în mod covârșitor, în iunie, un proiect de lege pentru înființarea unei comisii independente, responsabilă public, care să investigheze abaterile săvârșite de procurori", se mai afirmă în editorial.

Comisia va avea puterea de a investiga plângerile împotriva procurorilor și să-i oblige pe procurori să depună mărturie și să predea documente. Nu va avea atribuții privind pedepsirea în mod direct a procurorilor, însă va putea emite avertizări și să recomande sancțiuni, inclusiv privind demiterea acestora, în cazuri extreme. Comisia va include 11 membri - doi numiți de guvernator, trei de judecătorul șef al statului, iar ceilalți de către liderii celor două partide din Legislatura statului New York.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.