Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

The New York Times scrie că o unitate a serviciilor secrete ruse încearcă să destabilizeze Europa, iar Moldova e una dintre ținte

vladimir putin lumanare

O unitate specială a serviciilor secrete ruse a lansat o serie de operaţiuni, inclusiv în Republica Moldova, în cadrul unei campanii pentru destabilizarea Europei, afirmă experţi citaţi de cotidianul The New York Times.

"Prima dată a fost o campanie pentru destabilizare în Republica Moldova, urmată de otrăvirea unui traficant de arme în Bulgaria şi de o tentativă eşuată de lovitură de stat în Muntenegru. Anul trecut, a fost o tentativă de asasinare a unui fost spion rus în Marea Britanie prin utilizarea unei substanţe neurotoxice. Deşi aceste operaţiuni păreau specifice serviciilor de informaţii ruse, autorităţile le-au considerat iniţial drept atacuri izolate, fără legături între ele", notează cotidianul The New York Times.

Citește și: Dezvăluire scandaloasă. Copilul din România, închiriat unui neamț, pentru a fi abuzat sexual

Acum, oficiali din cadrul serviciilor secrete occidentale au concluzionat că aceste operaţiuni şi posibil multe altele fac parte dintr-o campanie coordonată aflată în derulare care are scopul destabilizării Europei. Campania este efectuată de o unitate de elită a serviciilor secrete ruse specializată în acţiuni subversive, acte de sabotaj şi asasinate.

Unitatea de elită 29155 desfăşoară operaţiuni de cel puţin zece ani, dar oficialii occidentali au depistat-o abia recent. Oficiali din cadrul serviciilor secrete din patru ţări occidentale afirmă că este neclar cât de frecvent acţionează această unitate şi avertizează că este imposibil de anticipat când şi unde vor fi lansate noi atacuri.

Citește și: SENZAȚIONAL! Legăturile președintelui Iohannis cu CARNAGIUL din Ialomița

Scopul Unităţii 29155 evidenţiază amploarea acţiunilor preşedintelui rus, Vladimir Putin, împotriva Occidentului prin aşa-numitul război hibrid - ce include campanii de propagandă, atacuri ciberbetice, dezinformare şi confruntare militară directă.

"Cred că am uitat cât de duri pot fi ruşii", afirmă Peter Zwack, fost agent de informaţii şi fost ataşat militar în cadrul Ambasadei SUA din Moscova, care susţine că nu ştia de existenţa acestei unităţi a serviciilor ruse.

Citește și: FBI intervine direct în cazul Caracal! Doi agenți l-au ‘luat tare’ pe Gheorghe Dincă

Rugat să comenteze, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a transmis că întrebările trebuie adresate Ministerului rus al Apărării. Instituţia nu a făcut niciun comentariu.

Conform NYT, cel mai probabil unitatea este subordonată Serviciului rus de Informaţii Militare (GRU). Membrii Unităţii 29155 sunt suspectaţi să se deplasează în ţări europene. "Este vorba de o unitate GRU activă de câţiva ani în Europa. A fost o surpriză că ruşii, agenţii GRU, această unitate s-au simţit liberi să meargă în ţări prietene şi să comită astfel de atacuri. A fost un şoc", afirmă, sub protecţia anonimatului, un oficial din cadrul serviciilor de securitate europene.

Citește și: Bombă în cazul Caracal: Un cunoscut jurnalist va fi audiat de DIICOT

Agenţiile secrete occidentale au depistat această unitate de elită după tentativa eşuată de lovitură de stat produsă în Muntenegru în 2016. Ulterior, atacul neurotoxic care l-a vizat pe fostul agent rus Serghei Skripal şi pe fiica acestuia în Marea Britanie a generat un conflict diplomatic major. Peste 20 de ţări, inclusiv Statele Unite, au expulzat 150 de diplomaţi ruşi.

Alex Younger, directorul Serviciului britanic de Informaţii Externe (MI6), avertiza în februarie că Rusia generează riscuri din ce în ce mai mari. "Există activităţi coordonate şi sunt implicaţi aceeaşi oameni. Estimăm că există o ameninţare clară din partea GRU şi a altor agenţii secrete ruse", afirma Alex Younger.

Citește și: Dezvăluire scandaloasă. Copilul din România, închiriat unui neamț, pentru a fi abuzat sexual .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.