Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Theodor Paleologu: 'Din fericire pentru Joe Biden, ridicolul nu ucide'

Facebook/ Theodor Paleologu
paleologu

Fostul diplomat Theodor Paleologu consideră că președintele american s-a umplut de ridicol în cazul cuceririi de către talibani a Afganistanului.

„Încă din 2001 am fost sceptic față de formule precum "war on terror" și "nation-building". Istoria dezastrului din Afganistan a început încă de atunci. Succesul militar fusese fulgerător. Și apoi? Incontestabila superioritate tehnologică nu ține loc de phronesis, prudentia, înțelepciune practică, inteligență politică. Talibanii s-au retras, dar au supraviețuit, nu în ultimul rînd cu ajutorul Pakistanului. Iar americanii au fost prinși în angrenajul unui proces numit eufemistic și naiv "nation-building", de parcă așa ceva este cu putință. Nu sînt expert în chestiuni afgane, așa că nu-mi voi da cu părerea dacă ar fi făcut mai bine să restaureze monarhia la începutul anilor 90 sau dacă era mai bine să susțină o formulă sau alta după 2001”, a scris Paleologu pe Facebook.

El spune că situația a ajuns ridicolă.

„Cert este că atît intervenția lui Bush, cît și retragerea inițiată de Obama, negociată de Trump și încheiată de Biden au dus la catastrofa pe care o vedem acum. Ar fi putut Trump să gestioneze mai bine aplicarea acordului pe care l-a încheiat la Doha în 2020? E posibil, chiar probabil, dar nu sigur. Dacă citiți cu atenție declarațiile lui Biden din 8 iulie despre situația din Afganistan, veți observa că habar nu avea care era situația reală. E vina lui? E vina serviciilor de informații? N-aș ști să spun. Dar constat și eu cît de ridicole sînt acele declarații din perspectiva tragicelor evenimente din ultimele zile. De exemplu: "ipoteza că talibanii vor ocupa întreaga țară este extrem de improbabilă"; "în nici un caz nu veți vedea oameni evacuați cu helicopterul de pe acoperișul ambasadei". Din fericire pentru Biden, ridicolul nu ucide. În schimb, talibanii omoară cu sînge rece”, a adăugat acesta.

Paleologu crede că urmează un nou val de refugiați în Europa.

„Costurile implicării americane în Afganistan au fost colosale. Nu pun o clipă la îndoială naivitatea cu care au crezut în faimosul lor "nation-building". Dar consecințele imprudențelor și inconsecvențelor lor se vor ridica la costuri mult mai ridicate. În primul rînd, pentru bieții afgani. În al doilea rînd, pentru Europa care iarăși se va pomeni cu un val de refugiați”, a mai scris fostul diplomat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.