Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Theodor Paleologu, propunere ȘOC pentru sistemul de educație: Inspectoratele școlare trebuie DESFIINȚATE

Inquam Photos / Liviu Albei
paleologu Inquam

Candidatul PMP la alegerile prezidențiale Theodor Paleologu a declarat, miercuri, că în programul său a cuprins ideea desființării inspectoratelor școlare, ca parte a reformei din educației, deoarece acestea sunt politizate. El propune existența unor direcții regionale ministeriale, conform Mediafax.

Citește și: ULTIMĂ ORĂ - Trupele speciale ale Poliției române au DESCINS la hoții și tâlharii de pe drumuri și autostrăzi

„E un punct foarte important al programului, pentru că inspectoratele școlare, așa cum sunt acum, sunt foarte politizate. De aceea, propun directorate regionale, pentru că sunt deasupra politicilor județene, rețelelor politice județene”, a afirmat Theodor Paleologu, miercuri, într-o conferință de presă.

Desființarea inspectoratelor școlare este un aspect care se regăsește în programul prezidențiabilului PMP, motivând că inițiativa vine „în scopul depolitizării învățămîntului și înființarea unor direcții regionale ministeriale care să se concentreze pe politici publice și controlul standardelor de calitate”.

Alte prevederi din programul lui Theodor Paleologu, în contextul reformelor pentru educație sunt:

Reforma în educație trebuie să înceapă cu cadrele didactice: prin formarea și actualizarea stilului de predare în așa fel încît acesta să cultive autonomia intelectuală, morală și profesională a elevilor și studenților, prin creșterea remunerării cadrelor didactice și prin definirea unor standarde de calitate relevante.

Stimularea libertății și competiției prin reducerea și simplificarea reglementărilor pentru acreditare atît la nivel preuniversitar cît și universitar.

Clasificarea universităților în funcție de performanța academică și concentrarea finanțării pentru cercetare și dezvoltare pe universitățile performante.

Constituirea unui corp voluntar de profesori-misionari pentru clasele 1-8, remunerați corespunzător, care să deservească zonele defavorizate.

Consultarea cu mediul privat și cu societatea civilă în vederea constituirii unui plan de susținere și dezvoltare a instituțiilor școlare din zonele defavorizate economic.

Dezvoltarea unei reţele de licee profesionale specializate în calificarea forţei de muncă și conectate la realitățile pieței, cu cifre de şcolarizare şi specialităţi stabilite prin consultare cu patronatele.

Reformarea învățămîntului primar în scopul eliminării învățării mecanice și al dezvoltării gîndirii creative, gîndirii critice și capacității de dezbatere prin învățare experiențială.

Creșterea progresivă a alocării de fonduri către Ministerul Educației, pînă la cel puțin 6% din PIB, asigurîndu-se totodată un echilibru între creșterea remunerării cadrelor didactice, ameliorarea infrastructurii și investiția în cercetare și dezvoltare.

Creșterea semnificativă a numărului de burse acordate de către statul român tinerilor din Republica Moldova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.