Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Politologul Theodor Paleologu: 'România ar fi arătat mult mai bine sub monarhie'

Theodor Paleologu

Politologul Theodor Paleologu este de părere că România ar fi arătat mult mai bine sub monarhie, dar, afirmă el, monarhia poate doar să dea o direcţie, să impună anumite repere în societate, nu poate să facă miracole. Paleologu rememorează poveştile spuse de tatăl său despre monarhie şi despre întâlnirea cu Regele Ferdinand.

Întrebat sâmbătă, la emisiunea Insider politic de la Prima Tv, cum ar fi arătat România sub monarhie, Theodor Paleologu a afirmat că ar fi fost mai bine, informează News.

Citește și: Theodor Paleologu a analizat comportamentul lui Putin: 'Ori e nebun, ori îşi bate joc de ruşi şi-i consideră nişte cretini'

”Bine. Asta e părerea mea, că ar fi fost mai bine. E adevărat că nu prea era posibil. Societatea românească nu era pregătită pentru aşa ceva în '90. Tatăl meu a fost primul om public care s-a manifestat în favoarea monarhiei încă din ianuarie '90, dar n-a ajutat foarte mult, din păcate. Cred că ar fi arătat mai bine România. Dar monarhia nu poate face miracole. Poate să dea o direcţie, poate să impună anumite repere în societate, dar nu poate să facă miracole. Ţine foarte mult de cum e poporul român. Adică realitatea e dată de poporul român. Clasa politică este oglinda societăţii româneşti. Eu nu sunt dintre cei care linguşesc poporul şi spun că doar conducătorii sunt răi. Nu, nu. Dacă conducătorii sunt răi, înseamnă că poporul e rău. Ne place demagogia asta că poporul n-are niciodată dreptate, că poporul nu se înşală niciodată. Cum să nu se înşele? S-a văzut de nenumărate ori”, a declarat Paleologu.

Politologul şi-a amintit despre discuţiile cu tatăl său pe tema monarhiei din România.

”Am avut o relaţie foarte strânsă cu tata. Adică prietenească, nu de sus în jos. Da, pur şi simplu, eram foarte prieteni. Era cel mai bun prieten al meu, îi spuneam întotdeauna ce gândesc. Ţinea foarte mult cont de părerea mea. Cred că eram probabil singurul om de a cărui părere chiar ţinea foarte mult să îl aprob, să nu existe vreo divergenţă între noi şi nu existau divergenţe între noi. Despre monarhie sigur că vorbeam, pentru că el nu avea tabuuri. El vorbea foarte liber despre orice. Vorbea despre închisoare, povestea întâmplări din închisoare. N-avea nicio jenă”, a precizat Paleologu.

Theodor Paleologu şi-a amintit şi despre poveştile tatălui său legate de întâlnirea cu Regele Ferdinand.

”Vorbea despre cum l-a cunoscut pe Regele Ferdinand. Era foarte mic, avea 6 ani şi l-a văzut la biserica Sfântul Iosif şi a fost foarte drăguţ, aşa, minunat Regele Ferdinand. Dar Regele Ferdinand a fost un om foarte puţin înţeles. Este una dintre figurile cele mai fascinante ale istoriei româneşti, tocmai pentru că era un om indecis. Îmi place asta. Făuritorul României Mari era un om eminamente indecis”, a spus Paleologu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.