Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Theodor Stolojan spune ADEVĂRUL din PNL: Nimeni n-a dorit-o, nimeni n-a dorit această coaliție

Stolojan

Fostul președinte PNL Theodor Stolojan a declarat miercuri, la B1 TV, că PNL a ajuns să se asocieze la guvernare cu PSD mai mult din disperare: România se confrunta cu o criză economică și sanitară, în plus trebuiau îndeplinite niște cerințe legate de PNRR. Stolojan a mai susținut că au fost liberali care au insistat pe continuarea coaliției cu USR, dar „exista o grupare și mai mare în PNL care a avut o reacție de respingere totală față de USR, pentru că s-au aliat cu AUR în Parlament când au votat acea moțiune de cenzură”. Acesta a mai precizat că a contat și faptul că a existat o colaborare greoaie cu USR atât la nivel central, cât și la nivel local.

Întrebat cum e atmosfera în PNL, în contextul în care a trebuit să facă guvern cu PSD, Stolojan a răspuns: „Nimeni n-a dorit-o, nimeni n-a dorit această coaliție. Dacă mă întrebați pe mine, a fost rezultatul aproape în disperare de a se ajunge la această coaliție, ținând seama că ne confruntam cu această criză sanitară și economică și mai ales cu perspectiva de a avea un guvern care să nu poată să aducă la îndeplinire acele cerințe legate de PNRR, care înseamnă peste 29 miliarde de euro. Să nu uităm că tot în această perioadă și în lunile următoare România trebuie să negocieze cu Comisia Europeană condițiile de accesare a noilor fonduri europene alocate gratuit României din perspectiva 2021 – 2027, care înseamnă 50 de miliarde. Dacă nu se ajungea la un guvern cu puteri depline, era păcat”.

„A existat o grupare și de parlamentari, și de oameni din teritoriu care ar fi dorit să se meargă în continuare cu USR, dar, în același timp, exista o grupare și mai mare în PNL care a avut o reacție de respingere totală față de USR, pentru că s-au aliat cu AUR în Parlament când au votat acea moțiune de cenzură”, a continuat Stolojan.

La remarca moderatorului că, totuși, Guverul Cîțu a fost dat jos printr-o moțiune de cenzură depusă de PSD, partid care acum e la guvernare alături de PNL, Stolojan a răspuns. „Aproape în disperare de cauză s-a ajuns la această situație”.

Fostul lider PNL a mai afimat că a contat și faptul că au existat situații, nu doar la nivel cental, ci și local, în care liberalii au colaborat foarte greu cu cei din USR.

Stolojan a comentat apoi și mecanismul de rotație al premierilor ce a fost instituit odată cu noua coaliție de guvernare. În cadrul negocierilor, PNL, PSD și UDMR au căzut de acord că în acești trei ani de guvernare PNL să dea premierul primul an și jumătate, iar PSD restul timpului, până la alegeri.

„E o situație atipică în care ne afăm, în care două partide puternice, care trebuia să se afle unul la Putere și unul în Opoziție, acum sunt amândouă la guvernare. Nu suntem singura țară din lume și din Europa în asemenea situație, dar, din păcate, valorile, princpiile, modul de funcționare al acestui proces politic diferă foarte mult de Germania sau…

Uitați-vă în Belgia. Acolo, guvernul central a stat ani de zile în poziția cum a fost guvernul… fără putere de execuție pentru că picase la moțiunea de cenzură. Rezultatele alegerilor au făcut ca guvernul să gestioneze treburile curente aproape doi ani. Și în Italia se întâmpla acest lucru, dar funcționează instituțiile, ceea ce în România vedeți… Nu avem guvern cu puteri depline, încep să se împotmolească foare multe lucruri”, a mai spus Theodor Stolojan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.