Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Theresa May, mesaj CRUCIAL pentru românii din Marea Britanie

AP
Theresa May

Prim-ministrul britanic Theresa May a declarat luni, în parlamentul de la Londra, că 'niciunui cetăţean al Uniunii Europene care trăieşte legal în prezent în Regatul Unit nu i se va cere să părăsească' ţara după Brexit, asigurându-i pe aceştia că 'vrem să rămâneţi', transmit AFP şi BBC News.

'Ştiu că există o nelinişte legată de ceea ce li se va întâmpla cetăţenilor europeni. Dar astăzi ţin să calmez aceste nelinişti. Vreau să îi asigur pe deplin pe oameni că, în baza acestor planuri, niciunui cetăţean UE aflat în prezent în mod legal în Marea Britanie nu i se va cere să plece în momentul în care Marea Britanie va ieşi din UE. Vrem ca voi să rămâneţi', a declarat Theresa May, prezentându-şi proiectul referitor la statutul imigranţilor din celelalte state ale Uniunii.

Citește și: Florin Iordache, prima reacție după ce Parchetul a clasat Dosarul OUG 13

Rezolvarea acestei probleme face parte dintre dosarele prioritare ale UE în cadrul negocierilor referitoare la Brexit, lansate oficial în urmă cu o săptămână.

Celor 3,2 milioane de persoane aflate în această situaţie, Theresa May le-a dat asigurări că sunt 'parte integrantă a ţesutului economic şi cultural' al Marii Britanii.

Ea a subliniat însă că orice acord cu privire la statutul lor legal şi drepturile viitoare trebuie să fie reciproc şi să ofere de asemenea certitudine celor 1,2 milioane de britanici care trăiesc pe continent pentru perioada post-Brexit, adică după martie 2019.

Un document de 15 pagini privind detaliile ofertei guvernului britanic pentru cetăţenii UE instalaţi în Regatul Unit a fost dat publicităţii în timpul intervenţiei Theresei May în faţa deputaţilor.

Conform proiectului guvernului, cetăţenii europeni îţi vor păstra drepturile actuale până la data ieşirii Marii Britanii din UE, după care vor trebui să solicite obţinerea unui nou statut.

Citește și: Suma COLOSALĂ pe care Londra o va plăti după acordul cu nord-irlandezii DUP

Guvernul face distincţie între persoanele aflate de cel puţin cinci ani în Marea Britanie - termenul limită urmând a fi precizat - şi restul.

În primul caz, cetăţenii UE vor putea cere statut de rezident permanent şi îşi vor putea aduce soţul/soţia şi copiii, urmând să dispună apoi de aceleaşi drepturi ca un britanic în ce priveşte, de pildă, accesul la un loc de muncă, pensii, prestaţii sociale sau la servicii de sănătate.

Ceilalţi vor trebui să treacă printr-un statut de rezident temporar, ale cărui detalii nu au fost precizate.

Data limită urmează să fie cuprinsă între lansarea oficială a procedurilor de divorţ (martie 2017) şi ieşirea efectivă a ţării din UE (teoretic, martie 2019).

Citește și: Pe cine văd ruşii ca fiind cele mai mari personalităţi. Surpriză, Putin este surclasat

Documentul precizează că aceste reguli nu li se vor aplica persoanelor care sunt găsite vinovate de infracţiuni grave sau repetate, ori sunt considerate 'o ameninţare pentru Regatul Unit'.

În timp ce numeroşi cetăţeni UE aflaţi în Marea Britanie sunt îngrijoraţi de eventualele proceduri administrative greoaie pentru a obţine un nou statut, guvernul de la Londra promite să modernizeze funcţionarea administraţiei, cu costuri cât mai mici. Actualul proces de cerere a reşedinţei permanente presupune completarea unui formular de 85 de pagini.

Guvernul mai dă asigurări că tranziţia se va face lin şi că toţi candidaţii la statutul de rezident vor dispune de un termen 'adaptat' pentru a-şi depune dosarul, anunță Agerpres.

În fine, proiectul confirmă că pe teritoriul britanic Curtea Europeană de Justiţie nu va mai avea competenţă în ce priveşte litigiile legate de drepturile cetăţenilor UE după Brexit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.