Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Thomas Bach, șeful CIO, confirmă CORUPȚIA în alegerea gazdelor Jocurilor Olimpice: 'Reputaţia noastră a avut de suferit'

jocuri olimpice

Felul în care au fost alese gazdele Jocurilor Olimpice în ultimele decenii, cu diferiţi candidaţi cheltuind "zeci de milioane" în campaniile lor în cursa pentru obţinerea voturilor, a dus la "grave probleme etice" ce au afectat reputaţia Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), a recunoscut miercuri preşedintele acestei organizaţii, Thomas Bach, în ziua în care a fost reales pentru un nou mandat, scrie EFE.

"Cei care pierdeau cu greu puteau justifica altă candidatură. În plus, ne confruntăm cu grave probleme etice din cauza abuzurilor grupurilor de lobby. Ca rezultat, am avut din ce în ce mai puţini solicitanţi, iar reputaţia noastră a avut de suferit", a declarat Bach înaintea celei de-a 137-a Sesiuni a CIO, la care el va fi reales după un vot telematic în rândul membrilor săi, scrie agerpres.ro.

Citește și: Medicul Virgil Musta: ‘Există riscul ca tulpina noastră să sufere mutații genetice. Situația nu este foarte bună, trebuie să luăm măsuri rapide’

Făcând bilanţul implementării Agendei 2020, aprobată în 2014 pentru a moderniza activitatea familiei olimpice şi a o face mai transparentă şi mai sustenabilă, Bach a estimat că noua modalitate de alegere a gazdelor Jocurilor este una din realizările cele mai "revoluţionare".

Noul sistem permite CIO să dialogheze direct cu oraşele interesate, iar comitetul său executiv le recomandă pe cele pe care le consideră cele mai bine pregătite. Astfel, luna trecută oraşului australian Brisbane (Australia) i-a fost atribuit statutul de candidatură preferenţială pentru organizarea Jocurilor Olimpice de vară din 2032.

Citește și: Judecătorul Adriana Stoicescu: Ne-am lăsat călcați în picioare pentru o brânză topită și o sticlă de cola. Ne-am lăsat jefuiți doar pentru a fura puțin și noi, pe lângă ei

În urmă cu patru ani, din cauza numărului redus de oraşe interesate, CIO a fost nevoit să ia decizia fără precedent de a atribui simultan două ediţii ale Jocurilor, găzduirea ediţiei din 2024 fiind atribuită Parisului, iar cea din 2028 oraşului Los Angeles, după ce alte candidaturi au fost retrase.

"Noul sistem are un cost minim şi scapă de lobby şi de influenţe", a spus Bach.

Citește și: Florin Cîțu, despre o eventuală demitere a lui Vlad Voiculescu la cererea lui Klaus Iohannis și a PNL: ‘Evaluarea se face pe baza rezultatelor. Fiecare minister are obiective clare în programul de guvernare’

Ultima alegere a gazdei Jocurilor de vară efectuată în maniera tradiţională a fost cea pentru ediţia din 2020, când Tokyo s-a impus la votul final în faţa Madridului şi a Istanbulului. Mai mulţi membri ai CIO au fost acuzaţi că voturile lor au fost cumpărate şi au ajuns în faţa justiţiei sau au fost nevoiţi să demisioneze. Acest scandal a dus la demisia preşedintelui de atunci al Comitetului olimpic japonez, Tsunekazu Takeda.

Cumpărarea de voturi de către oraşul american Salt Lake City pentru a găzduirea JO de iarnă din 2002 a provocat cel mai mare scandal din istoria recentă a CIO.

Citește și: Soția șefului DSP decedat după ce s-a infectat cu Covid: A încercat singur să repare aparatul care îl ajuta să respire .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.