DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Thomas K. Yazdgerdi spune că România a făcut paşi importanţi în restituirea proprietăţilor confiscate în timpul Holocaustului

holocaust

România a făcut "paşi importanţi" în ceea ce priveşte restituirea proprietăţilor confiscate în timpul Holocaustului, a declarat, miercuri, la o masă rotundă cu jurnaliştii, la Bucureşti, emisarul special al Guvernului american Thomas K. Yazdgerdi, care se ocupă de problematica Holocaustului.

El s-a întâlnit, în România, cu reprezentanţi ai Guvernului şi ai Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului "Elie Wiesel" şi a discutat cu aceştia în special despre chestiunea restituirii proprietăţilor, dar şi despre pensiile acordate supravieţuitorilor Holocaustului. "Supravieţuitori ai Holocaustului în România, după ce au părăsit, în acele momente, ţara, nu mai au cetăţenie română, dar au dreptul la pensii din partea statului român. Este unul din aspectele pe marginea cărora lucrăm cu Guvernul României", a punctat oficialul american, conform Agerpres.

El a apreciat că restituirea proprietăţilor private este o chestiune care ţine şi "de resurse şi personal mai mult". "O altă problemă este că, în momentul în care supravieţuitorii Holocaustului reuşesc să îşi recupereze proprietăţile, uneori trebuie să aştepte şi cinci ani. Dacă ai 90 de ani şi trebuie să aştepţi cinci ani, nu e un lucru îmbucurător. Am cerut Guvernului român să scurteze acea perioadă de timp şi cred că Executivul a dat dovadă de bunăvoinţă", a afirmat Yazdgerdi.

Potrivit acestuia, "Guvernul român s-a angajat serios să rezolve aceste probleme".

Thomas K. Yazdgerdi a menţionat printre obstacole şi birocraţia.

"Încercăm să uşurăm procesul prin care supravieţuitorii îşi pot primi pensiile. Cred că una dintre cele mai mari probleme în acest sens este alcătuirea dosarului. Este greu pentru o persoană în vârstă să facă rost de toate actele cerute, cu atât mai mult cu cât, poate, a părăsit ţara de origine. (...) Spre exemplu, Guvernul german plăteşte nişte pensii compensatorii supravieţuitorilor Holocaustului. Poate ar fi mai uşor pentru Guvernul român să urmeze această cale. Ideea este ca acest proces să fie uşor pentru supravieţuitori. (...) Trebuie să se ia în considerare cât de greu le este acestor oameni să facă rost de toate actele cerute şi de suferinţa lor. Dacă există dovezi că sunt supravieţuitori ai Holocaustului şi sunt cetăţeni români, ar trebui să aibă dreptul la o pensie", a afirmat el.

Yazdgerdi a spus că Departamentul de Stat american urmează să facă un raport pentru fiecare ţară în chestiunea restituirii proprietăţilor confiscate în timpul Holocaustului.

"Interesul Congresului American a crescut în ceea ce priveşte restituirea proprietăţilor", a declarat el, adăugând că România "a făcut paşi importanţi" în această chestiune şi că autorităţile dau dovadă de "bunăvoinţă" pentru îmbunătăţirea situaţiei.

Yazdgerdi a amintit că în 2016 s-a întâlnit cu edilul de atunci al Capitalei, în acel an fiind aleasă o clădire din centrul Bucureştiului pentru realizarea Muzeului Holocaustului. "Am auzit că în curând va avea loc licitaţia internaţională. (...) Înţeleg că se doreşte ca muzeul să fie deschis în 2020. Sunt multe de făcut, vorbim de o investiţie de 25 de milioane de dolari", a menţionat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

CITESTE SI

EXQUIS.RO

REVISTABLOGURILOR.RO

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.