Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tibetanii din exil îşi aleg noul şef al guvernului

tibet

Zeci de mii de tibetani din exil sunt chemaţi duminică la urne pentru a-şi alege şeful guvernului în exil, însărcinat cu continuarea luptei pentru a cere mai multă autonomie din partea Chinei, relatează France Presse. 

Lobsang Sangay, şeful guvernului tibetan în exil cu sediul în oraşul indian Dharamsala, care conduce lupta politică după ce Dalai Lama a renunţat la orice rol politic în 2011, este favorit în acest al doilea tur de scrutin. 

Trei candidaţi au fost eliminaţi în primul tur organizat în octombrie, astfel că alegătorii au acum de optat între Lobsang Sangay şi un alt om politic experimentat, actualul preşedinte al parlamentului în exil, Penpa Tsering. 

În total, 88.000 de tibetani sunt chemaţi să voteze în 13 ţări, din Australia până în SUA, pentru a-l desemna pe şeful guvernului, dar şi pe cei 44 de membri ai parlamentului. 

La fel ca Lobsang Sangay, numeroşi alegători nu au fost niciodată în Tibet. 

Pe plan politic, nu există mari diferenţe între cei doi candidaţi aflaţi în cursă care, la fel ca Dalai Lama, pledează pentru o mai mare autonomie a regiunii tibetane în cadrul Chinei. 

Ei sunt totuşi acuzaţi de către Beijing că ar fi separatişti care militează pentru independenţă. 

Unul dintre pretendenţii la postul de premier ameninţa să facă valuri. Fost prizonier politic în China, Lukar Jam Atsok pleda pentru independenţa totală faţă de Beijing. 

Însă el nu a reuşit să se califice în cel de-al doilea tur, situându-se pe locul trei la scrutinul din octombrie. 

Indiferent cine va fi învingătorul, el va rămâne în umbra lui Dalai Lama, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, care va fi în continuare pentru opinia internaţională imaginea luptei tibetane. 

De asemenea, cauza tibetană, un timp în vogă în întreaga lume, şi-a mai pierdut din sprijin de câţiva ani, în contextul în care numeroase ţări ezită să intre în dispută cu China, devenită o putere economică inconturnabilă. 

Potrivit mai multor observatori, China aşteaptă decesul lui Dalai Lama, convinsă că mişcarea pentru drepturile tibetanilor nu va supravieţui liderului spiritual, în vârstă de 80 de ani.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.