Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

TIFF lansează opţionalul de educaţie cinematografică pentru elevi

Inquam Photos / Manases Sandor
TIFF

Festivalul Internaţional de Film Transilvania, care se desfăşoară în perioada 17 - 26 iunie, lansează opţionalul de educaţie cinematografică pentru elevi, care va fi testat pe parcursul unui an şcolar la Colegiul Naţional ''Gheorghe Şincai'' din Cluj-Napoca.

''Fidel misiunii sale de a cultiva pasiunea publicului tânăr şi foarte tânăr pentru arta cinematografică, programul EducaTIFF continuă să se dezvolte la cea de-a 21-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (17 - 26 iunie). Calendarul evenimentelor include anul acesta o amplă selecţie de filme dedicate copiilor şi adolescenţilor, ateliere creative şi cursuri de jurnalism de cinema, dar şi o prezentare în premieră a opţionalului de educaţie cinematografică, care va fi testat pe parcursul unui an şcolar la Colegiul Naţional 'Gheorghe Şincai' din Cluj-Napoca, la iniţiativa Asociaţiei Festivalului de Film Transilvania (AFFT)'', se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, după Conferinţa Naţională de Educaţie Media şi Cinematografică, organizată la TIFF 2021, eforturile profesioniştilor din domeniul filmului de a găsi o cale prin care elevii să aibă acces la educaţie cinematografică în şcoli au continuat.

''O primă victorie în acest demers este programul-pilot prin care Colegiul Naţional 'Gheorghe Şincai' va testa în premieră opţionalul de educaţie cinematografică pe parcursul anului şcolar 2022-2023. Cu o curriculă axată pe dezvoltarea de competenţe relevante, realizată de profesioniştii din film, în strânsă colaborare cu experţii din educaţie, opţionalul se va desfăşura în mod regulat în cadrul unei ore de dirigenţie (clasa a X-a, condusă de profesor Ioana Hanchevici), şi le va oferi elevilor şansa de a aprofunda elemente de educaţie cinematografică, de a vedea şi analiza filme atent alese de un curator, pe categorii de vârstă'', precizează sursa citată.

La TIFF 2022, profesorii din judeţul Cluj interesaţi să descopere structura noului opţional vor avea şansa să dobândească aptitudinile necesare pentru implementarea cursului de educaţie cinematografică la clasă. Prezentarea opţionalului şi trainingul dedicat lor vor avea loc luni, pe 20 iunie, de la ora 14,00, la Universitatea Sapientia. Accesul va fi gratuit, dar limitat pentru doar 25 de participanţi, în baza înscrierilor efectuate prin completarea formularului online, până la data de 13 iunie: https://forms.gle/3VFaQK6ttjfLovzcA.

În paralel, şi la această ediţie EducaTIFF, copiii sunt invitaţi să descopere o colecţie de şapte filme dedicate lor.

De neratat la cea de-a 14-a ediţie EducaTIFF sunt şi atelierele creative dedicate copiilor şi adolescenţilor, găzduite anul acesta de Universitatea Sapientia, spun organizatorii.

* Pe 22 şi 23 iunie, adolescenţii cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani sunt invitaţi să facă primii paşi în lumea jurnalismului cultural, alături de Iulia Dromereschi.

* Joi, pe 23 iunie, de la ora 16,30, pasionaţii de efecte speciale îl vor cunoaşte pe Robert Tatoi, unul dintre cei mai apreciaţi creatori de conţinut video de la noi din ţară, care va susţine un Masterclass VFX, adresat exclusiv adolescenţilor cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani.

* Vineri, pe 24 iunie, artista Agata Tabacu va susţine un Atelier de Animaţie Cut Out (tehnica animaţiei stop-motion), dedicat elevilor cu vârste cuprinse între 10 şi 12 ani, iar sâmbătă, pe 25 iunie, aceeaşi tehnică de animaţie va fi predată categoriei de vârstă 12-14 ani.

Înscrierile se pot face până pe 15 iunie. Accesul la atelierele EducaTIFF 2022 este gratuit, în limita locurilor disponibile.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Festivalul de Film Transilvania.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.