Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tigăile lui Ghiță duc DNA la Ponta?

ponta-ghita

Cazul de la Prahova s-a ramificat spectaculos, angrenând noi nume și fapte și producând câteva premiere procedurale. După cum se prefigurează lucrurile, explozia finală din acest caz investigat în provincie, la Serviciul Ploiești al DNA, se va produce în Capitală, întrucât este foarte posibil ca la întoarcerea în țară premierul să fie pus sub urmărire penală în ultimul subdosar, al lui Sebastian Ghiță, scrie Revista 22.

Dosarul Hidro Prahova a făcut vâlvă din primul moment, pentru simplul motiv că acuzatul principal este nimeni altul decât cumnatul prim-ministrului, Iulian Herțanu. Ca bonus, pe lângă baronul PSD Mircea Cosma și fiul acestuia, deputatul Vlad Cosma, a fost pus sub control judiciar și Sebastian Ghiță, amicul și partenerul de excursii în Dubai al premierului Victor Ponta. Din februarie, însă, acest caz clasic de evaziune fiscală și deturnare de fonduri europene s-a multiplicat și a născut alte câteva dosare cu miză tot mai mare.

La o distanță de exact patru luni de la arestarea lui Herțanu, DNA l-a reținut pe Andrei Chiliman, primarul de la Sectorul 1, denunțat de unul dintre inculpații ce apar în cazul proiectului pe bani europeni de la Prahova. Ieșea astfel la suprafață un alt grup infracțional organizat, liberal, de data aceasta. Rețeaua era condusă, spun martorii, de Vlad Moisescu, descris drept eminența cenușie nu doar în primăria lui Chiliman, ci și din Guvernul Călin Popescu-Tăriceanu. El ar fi fost, printre altele, inventatorul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), instituție destinată din fașă afacerilor cu comisioane pentru partidele de la guvernare.

(…)

Tot în noul subdosar, Sebastian Ghiță este acuzat și de coruperea alegătorilor, procurorii spunând că aproape 300.000 de lei din banii obținuți prin infracțiunile de mai sus au fost folosiți pentru a cumpăra tigăi și alte „materiale electorale“ pentru a-i convinge pe oameni să-l voteze deputat, iar alți 350.000 de euro au fost cheltuiți pentru a-i cumpăra lui Ponta voturi din Republica Moldova, la prezidențialele de anul trecut.

Ghiță a fost cel care a coordonat operațiunea de influențare a alegătorilor din Basarabia și a dat banii pentru cumpărarea voturilor chiar în sediul din Kiseleff al partidului. La dosar se află și o stenogramă a unei convorbiri purtate între cele două tururi ale prezidențialelor, în care Ghiță îl anunță entuziasmat pe Mircea Cosma (șef al organizației PSD de Prahova): „Mareşalul a spus: Soldaţi, vă ordon, treceţi Prutul! Am trecut Prutul şi vom câştiga Moldova!“.

Ținând cont de această acuzație și de faptul că, la extinderea controlului judiciar, lui Ghiță i s-a interzis să ia legătura cu Victor Ponta, este foarte probabil ca procurorii anticorupție de la Ploiești să-l pună sub urmărire penală pe premier, în momentul întoarcerii în țară. Nefiind vorba de infracțiuni săvârșite în calitate de ministru, procurorii nu au nevoie de încuviințarea Camerei Deputaților.

Citeste si:

Ghita nu are voie sa vorbeasca cu Ponta. Detalii din dosar

DNA: Ghita a dat tigai pentru voturi

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.