Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Țigările electronice contribuie la renunțarea la fumat – studiu SUA

www.timeanddate.com
steag SUA

Cel mai amplu studiu asupra țigărilor electronice, derulat de o echipă de cercetători din Statele Unite ale Americii, demonstrează că țigările electronice ajută cu adevărat fumătorii să renunțe la fumat, inclusiv pe cei care nu intenționează neapărat să se lase.

Țigările electronice își demonstrează utilitatea ca instrument de renunțare la fumat, potrivit noului studiu „Efectul utilizării neghidate a țigărilor electronice asupra consumului, utilizării și renunțării la fumat în rândul adulților care fumează în SUA: un studiu clinic naturalist, randomizat, controlat” publicat recent de o echipă de cercetători ai MUSC Hollings Cancer Center din cadrul Universității de Medicină din South Carolina, Statele Unite ale Americii.  Acesta este cel mai amplu studiu asupra utilizării țigărilor  electronice realizat în SUA și a arătat că utilizarea țigărilor electronice a determinat oamenii să renunțe la fumat – chiar și pe acele persoane care nu aveau intenția de a renunța. Rezultatele au fost publicate în eClinical Medicine, luna aceasta.

„Rareori se întâmplă să poți dovedi că ai dreptate în aproape tot ceea ce ai prezis”, a spus Dr. Matthew Carpenter, primul autor al lucrării și co-lider al Programului de Cercetare pentru Controlul Cancerului din cadrul MUSC Hollings Cancer Center. „Indiferent cum am privit rezultatele, cei care au consumat țigări electronice au demonstrat o abstinență mai mare și au redus factorii de risc comparativ cu cei care au continuat să fumeze,” a spus acesta. De asemenea, cei care au utilizat ambele tipuri de produse au înregistrat reduceri substanțiale ale fumatului de țigări tradiționale. Deci, chiar și utilizarea duală a condus la renunțarea la fumat, se arată în studiu.

Cercetătorii implicați au conceput studiul într-un mod naturalist, pentru a reproduce cât mai mult posibil condițiile din lumea reală, aceasta fiind o premieră pentru studiile asupra țigărilor electronice. „Am adoptat o abordare fără intervenții, pe care am numit-o abordare naturalistă,” a explicat Dr. Matthew Carpenter.  „În primul rând, am inclus fumători care voiau și fumători care nu voiau să se lase de fumat. În al doilea rând, le-am oferit foarte puține instrucțiuni despre ce să facă”, a continuat acesta. În schimb, oamenilor li s-au oferit țigări electronice și li s-a spus că le pot folosi sau nu, atât cât doreau sau nu. În același timp, un alt grup de control nu a primit nimic.

Studiul a arătat că persoanele din grupul care a utilizat țigările electronice au mai multe șanse să raporteze abstinența completă de la fumat. De asemenea, aceștia au fost mai predispuși să raporteze că au redus numărul de țigări pe zi pe care le fumau, dar și numărul de „încercări de renunțare”. Încercările de renunțare sunt un indicator important, subliniază cercetătorii, deoarece oamenii au nevoie de obicei de mai multe încercări înainte de a putea renunța cu succes la fumat.

Studiul a inclus oameni din 11 orașe din SUA și a durat patru ani. Acesta a fost conceput pentru a fi cât mai natural posibil și a inclus peste 600 de participanți.

Rezultatele obținute reprezintă un nou punct de referință pentru comunitatea specialiștilor în sănătate publică și pentru decidenții politici în ceea ce privește abordarea și reglementarea țigărilor electronice. „Nimeni nu vrea ca țigările electronice să ajungă în mâinile copiilor și ar trebui să facem tot ce putem ca să oprim acest lucru. Dar asta nu înseamnă să refuzăm această opțiune fumătorilor adulți care altfel nu pot renunța la fumat”, a spus Dr. Carpenter. Acesta a menționat că diverse țări din lume au adoptat o abordare mult mai liberală față de utilizarea țigărilor electronice.

De exemplu, anul acesta, Marea Britanie a lansat programului „Swap to Stop”, prin care distribuie seturi pentru vaping către 1 milion de fumători, pentru a-i convinge să treacă la o alternativă mai puțin riscantă. Studiul cercetătorilor americani abordează de asemenea distribuția unor seturi de țigări electronice în rândul fumătorilor, pentru a-i determina să renunțe la fumat, după modelul britanic.  „Distribuția seturilor de pornire lasă loc în mod natural întrebărilor legate de rentabilitate, în special în rândul fumătorilor care încă nu intenționează să renunțe, iar o analiză a noastră anterioară a demonstrat economii reale de costuri,” notează autorii studiului.

Suedia, de asemenea, este pe cale să devină una dintre primele țări „fără fumat” din lume, definită ca atare prin atingerea a mai puțin de 5% din populația adultă care fumează. „Nici o altă țară din UE nu este atât de aproape de a reuși acest lucru”, a declarat pentru Euronews Dr. Delon Human, coautor al raportului „The Swedish Experience: A Roadmap to a Smoke-Free Society”.

El a menționat că „strategia revoluționară” a Suediei de a reduce incidența fumatului prin încurajarea fumătorilor să treacă la alternative cu risc redus precum produse cu nicotină pentru uz oral, produse care încălzesc tutunul sau țigări electronice. ”Există mai multe alternative la fumat care nu implică ardere și care sunt disponibile și utilizate de peste un deceniu, cu rezultate pozitive: țigări electronice; produse din tutun încălzit și produse moderne cu nicotină pentru uz oral. Deschiderea Suediei către această abordare, împreună cu cea pe termen lung pentru utilizarea pe scară largă a snus-ului aduc această țară în poziția unică de a deveni o societate fără fumat”, se menționează în raport.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.