Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ofensiva forțelor sprijinite de ruși a luat avans în estul Africii: Rebelii din Tigray sprijiniți de Occident cer negocieri pentru încetarea focului

aa.com.tr
Tigray

Forțele rebele tigrine din regiunea de nord a Etiopiei, susține de Occident, au cerut comunității internaționale să impună o încetare imediată a focului între luptătorii lor și guvernul etiopian sprijinit de Rusia sau să le ajute să se apere, a transmis grupul într-un comunicat pe Twitter, potrivit BBC, scrie Rador.

Frontul de Eliberare a Poporului din Tigray (TPLF) a cerut comunității internaționale „să oblige armata eritreeană să se retragă din Tigray” și „să preseze guvernul etiopian să vină la masa negocierilor”.

Eritreea, un aliat al guvernului etiopian, și-a ajutat vecinul în lupta împotriva forțelor rebele. TPLF a avertizat că va fi forțat să riposteze dacă nu se face nimic, adăugând că este gata să respecte „o încetare imediată a ostilităților” dacă guvernul etiopian va fi obligat să negocieze pacea.

Anterior, Uniunea Africană (UA) a cerut o încetare imediată și necondiționată a focului între grup și forțele etiopiene, pe fondul reînceperii luptelor în nord. Guvernul etiopian nu a făcut niciun comentariu cu privire la declarațiile UA sau TPLF, iar luptele grele continuă în regiunea Tigray.

Relaţiile Etiopiei cu SUA şi UE s-au degradat după războiul izbucnit în noiembrie 2020 între rebelii din provincia nordică Tigray şi armata etiopiană. Acuzând abuzuri comise de aceasta din urmă, Washingtonul a impus sancţiuni împotriva Etiopiei, decizie urmată de manifestaţii antiamericane în această ţară şi de acuzaţii ale guvernului de la Addis Abeba despre imixtiuni americane în problemele sale interne.

De cealaltă parte, Etiopia a spus că este recunoscătoare pentru ''sprijinul neclintit al Rusiei prin ajutorul acordat în salvgardarea suveranităţii Etiopiei''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.