Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tim Scott, omul care vrea să-i ia locul lui Biden: unicul senator republican de culoare din Senatul SUA își anunță candidatura sa la președinție.

wbtw.com
tim scott

Senatorul republican american Tim Scott s-a înscris în cursa prezidenţială din 2024, potrivit unui document depus vineri la autoritatea de reglementare a alegerilor din SUA, informează Reuters.

Demersul reprezintă un pariu cu bătaie lungă că un mesaj de unitate şi optimism poate fi încă atractiv într-un partid în care mulţi alegători sunt dornici de o luptă fără menajamente. Copilul sărac al unei mame singure şi singurul republican de culoare din Senatul american, Tim Scott indică adesea povestea sa personală ca dovadă că America rămâne un tărâm în care visele se pot împlini.

În campania electorală, dispoziţia sa optimistă şi binevoitoare ar intra într-un contrast major cu alţi candidaţi declaraţi sau potenţiali candidaţi, inclusiv fostul preşedinte Donald Trump şi guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, care prezintă SUA ca pe o naţiune în declin care are nevoie să fie salvată de o elită coruptă şi de stânga.

UN CANDIDAT INEDIT

În calitate de conservator de culoare, Scott este o raritate într-o ţară în care politica este puternic divizată pe criterii rasiale. 92% dintre alegătorii de culoare l-au susţinut pe democratul Joe Biden la alegerile prezidenţiale din 2020, în timp ce 55% dintre alegătorii albi l-au susţinut pe Trump.

Tim Scott l-a criticat adesea pe Trump când acesta era preşedinte pentru că făcea comentarii insensibile din punct de vedere rasial şi a blocat mai mulţi dintre candidaţii săi propuşi în domeniul justiţiei din acest motiv.În acelaşi timp, senatorul din Carolina de Sud i-a acuzat pe democraţi că exploatează tensiunile rasiale în scopuri partizane.

Deşi Tim Scott a recunoscut că a fost victima unor prejudecăţi rasiale, el a insistat în rpetate rânduri că America nu este o ţară rasistă.

ŞANSE MICI PE HÂRTIE

Tim Scott intră în cursa electorală republicană cu o sarcină dificilă. Doar 2% dintre republicani intenţionează să voteze pentru el în alegerile primare, potrivit sondajelor, iar cunoaşterea numelui său la nivel naţional rămâne scăzută.

Mai mult de jumătate dintre republicani intenţionează să voteze pentru Trump şi aproximativ o cincime îl favorizează pe DeSantis, care este de aşteptat să intre şi el în cursă în zilele următoare.

ŞANSE MAI MARI, ÎN PRACTICĂ

Cu toate acestea, şansele lui Scott pot fi mai mari decât par pe hârtie. El este bine cunoscut şi apreciat în statul său natal, Carolina de Sud, care joacă un rol crucial în competiţia pentru nominalizarea republicană, deoarece este al treilea stat care votează.

Scott are, de asemenea, o relaţie puternică cu donatorii. Larry Ellison, co-fondatorul Oracle, a fost un susţinător constant şi intenţionează să îşi menţină sprijinul pentru senator în viitorul apropiat, potrivit unor persoane apropiate.

Andy Sabin, un magnat al metalelor şi donator republican, a declarat pentru Reuters la începutul acestei luni că îşi schimbă sprijinul de la DeSantis la Scott, pe fondul îngrijorărilor legate de eligibilitatea lui DeSantis.

ÎN COMPETIŢIE DIRECTĂ CU NIKKI HALEY

Intrarea lui Scott în cursă îl pune în competiţie directă cu Nikki Haley, fosta guvernatoare a Carolinei de Sud, care şi-a lansat şi ea campania în februarie.

Ambii fiind originari din Carolina de Sud apelează la un grup similar de donatori şi de aleşi pentru sprijin şi ambii ar trebui probabil să câştige în statul lor natal pentru a avea o şansă de a-şi asigura nominalizarea republicană la preşedinţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.