Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tina Turner, chinuită în ultimii ani de viață de boli grave. Mesajul Casei Albe la moartea cântăreței

tina turner

Moartea cântăreţei Tina Turner este "o veste incredibil de tristă" şi o pierdere uriaşă pentru comunităţile care au iubit-o şi pentru industria muzicală, a declarat, miercuri, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Tina Turner, supranumită "Regina Rock 'n' Roll-ului", s-a stins din viaţă la vârsta de 83 de ani, a anunţat, miercuri, unul dintre reprezentanţii săi. Turner a fost unul dintre cei mai mari artişti ai tuturor timpurilor, fiind celebră pentru hituri precum "What's Love Got to Do with It" şi "(Simply) The Best".

Turner a dezvăluit în 2018 că a suferit de boli care i-au pus viața în pericol, inclusiv un accident vascular cerebral și că a trebuit să învețe să meargă din nou.

De asemenea, a fost diagnosticată cu cancer intestinal în 2016, iar hipertensiunea a dus la insuficiență renală.

Într-o declarație separată pentru Sky News, un purtător de cuvânt a declarat că Turner a murit "liniștită" în casa ei din Kusnacht, lângă Zurich, Elveția.

BIOGRAFIE

Tina Turner, câştigătoare a opt premii Grammy, inclusă în galeria Hall of Fame şi onorată în 2005 cu distincţia Kennedy Center pentru realizările ei, a definit muzica.

S-a născut Anna Mae Bullock pe 26 noiembrie 1939, în comunitatea rurală din Tennessee, Nutbush, pe care a descris-o în cântecul ei din 1973 „Nutbush City Limits” drept „o comunitate liniştită şi veche, un oraş cu un singur cal”.

Tatăl ei a lucrat ca supraveghetor la o fermă, iar mama ei a părăsit familia pe când ea avea 11 ani, potrivit cărţii de memorii a cântăreţei din 2018 „My Love Story”. În adolescenţă, s-a mutat în St. Louis pentru a se alătura mamei ei.

Ike Turner, a cărui melodie din 1951 „Rocket 88” a fost adesea numită prima înregistrare rock and roll, a descoperit-o la vârsta de 17 ani, când a auzit-o cântând la clubul lui din St. Louis în 1957.

Liderul trupei a înregistrat ulterior un cântec de succes, „A Fool In Love”, împreună cu protejata sa şi i-a dat numele de scenă Tina Turner, înainte ca cei doi să se căsătorească la Tijuana, Mexic.

Tina şi-a folosit vocea puternică şi a repetat intens rutinele de dans ca solistă principală într-un ansamblu numit Ike and Tina Turner Revue. Ea a colaborat cu muzicieni rock, inclusiv The Who şi Phil Spector, în anii 1960 şi 1970, şi a apărut pe coperta revistei Rolling Stone, al doile anumăr, în 1967.

Ike şi Tina Turner au colaborat cu mai multe case de discuri, succesul lor comercial s-a datorat în mare parte unui program necruţător de turnee. Cel mai mare hit al lor a fost un cover al piesei „Proud Mary” al formaţiei Creedence Clearwater Revival.

Turner şi-a părăsit soţul într-o noapte din 1976, într-o oprire în turneu în Dallas, după ce acesta a lovit-o în timpul unei plimbări cu maşina şi ea a ripostat, potrivit memoriillor ei. Divorţul lor a fost finalizat în 1978.

Rock & Roll Hall of Fame i-a inclus pe Ike şi Tina Turner în 1991, numindu-i „unul dintre cele mai formidabile performence-uri live din istorie”. Ike Turner a murit în 2007.

Legătura cu Europa

După ce şi-a părăsit soţul, Turner a petrecut ani de zile luptându-se să revină în lumina reflectoarelor, lansând albume solo şi single-uri care au eşuat şi concertând la conferinţe.

În 1980, ea l-a cunoscut pe noul manager Roger Davies, un director muzical australian care a continuat să o sfătuiască timp de trei decenii. Astfel a dus la un solo nr.1 - „What’s Love Got to Do With It” - iar în 1984, albumul ei „Private Dancer” a ajuns în fruntea topurilor.

„Private Dancer” a devenit cel mai mare album al Tinei Turner, piatra de temelie a unei cariere în care a vândut peste 200 de milioane de discuri în total.

În 1985, Tina Turner l-a întâlnit pe directorul muzical german Erwin Bach, care a devenit partenerul ei pe termen lung, iar în 1988 s-a mutat la Londra, începând o rezidenţă de zeci de ani în Europa. Ea a lansat două albume de studio în anii 1990 care s-au vândut bine, în special în Europa, a înregistrat piesa de pe coloana sonoră a filmului din seria Bond din 1995 „GoldenEye” şi a organizat un turneu mondial de succes în 2008 şi 2009.

După aceea, s-a retras din show business. S-a căsătorit cu Bach, renunţând la cetăţenia americană şi devenind cetăţean al Elveţiei.

S-a luptat cu o serie de probleme de sănătate după ce s-a pensionat şi în 2018 s-a confruntat cu o tragedie în familie, când fiul ei cel mare, Craig, şi-a luat viaţa, la 59 de ani, în Los Angeles. Fiul ei mai mic, Ronnie, a murit în decembrie 2022.

Show-ul „TINA: The Tina Turner Musical”, în care Adrienne Warren a jucat şi cântat iniţial povestea vieţii vedetei, a fost un succes mai întâi în West End din Londra în 2018, iar mai târziu pe Broadway şi continuă să se joace. HBO a lansat în 2021 un documentar despre viaţa ei, „Tina”.

Tina Turner mai are doi fii din relaţia cu Ike, pe care i-a adoptat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.