Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Țintele armatei ruse de la începerea invaziei: Principalele cinci orașe din Ucraina care ar fi trebuit cucerite până acum

nexta
aparare kiev

De la Kiev, leagănul istoric al civilizaţiei slave, la portul stategic Mariupol de la Marea Azov, ofensiva rusă s-a concentrat în special asupra a cinci oraşe din Ucraina începând de joi, informează AFP, potrivit Agerpres.

Kiev

Leagăn al ortodoxiei slavilor estici şi celebru pentru frumuseţea bisericilor sale cu cupole aurite, oraşul Kiev, situat pe malurile fluviului Nipru în nordul ţării, are o populaţie de aproape 2,9 milioane de locuitori.

De-a lungul secolelor, capitala ucraineană, care a sărbătorit în 2001 împlinirea a 1.500 de ani de existenţă, s-a înzestrat cu veritabile perle arhitecturale, dintre care cele mai cunoscute sunt mănăstirea Lavra Percevska şi catedrala Sfânta Sofia, ambele datând din secolul al XI-lea şi înscrise pe lista patrimoniului UNESCO. În total, în Kiev se află 85 de biserici şi 17 mănăstiri, cele mai multe dintre ele fiind ortodoxe.

Înaintea ofensivei ruse, Kievul redevenise un mare oraş european, cu bulevarde comerciale animate.

Vasta Piaţă a Independenţei, denumită şi "Maidan", a devenit simbolul mişcărilor contestatare în timpul Revoluţiei Portocalii din 2004, înainte de a constitui în 2014 epicentrul mitingurilor pro-europene.

Unele personalităţi locale militează pentru redenumirea capitalei prin atribuirea numelui său ucrainean Kyiv, întrucât "Kiev" este asociat cu rusificarea Ucrainei.

Harkov

Harkov, al cărui centru a fost lovit de un bombardament rus marţi, este al doilea oraş ca mărime din Ucraina şi are o populaţie estimată la 1,4 milioane de locuitori, conform unor statistici publicate de ONU în 2018.

Situat în estul ţării, în proximitatea graniţei ruse, acest oraş, în mare parte rusofon, este vizat de forţele ruse de la începutul asaltului lansat pe 24 februarie.

Oraş universitar şi industrial, presărat cu spaţii verzi, Harkov a fost, înaintea Kievului, prima capitală a Republicii Socialiste Sovietice Ucrainene şi, totodată, ţinta unor distrugeri masive în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Din 2014, oraşul găzduieşte sute de mii de persoane strămutate în urma luptelor pe care separatiştii pro-ruşi şi autorităţile de la Kiev le poartă în regiunea Donbas.

Mariupol

Oraş industrial strategic din sud-estul Ucrainei, Mariupol este principalul port ucrainean la Marea Azov, în regiunea Doneţk. La fel ca portul Berdiansk, acest oraş cu 441.000 de locuitori (statistici ONU, 2018) are o importanţă crucială pentru exporturile de cereale şi de oţel produse în estul ţării.

Mariupol se află între Crimea anexată de Moscova şi teritoriile controlate de separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei.

Ultimul mare oraş din sud-estul Ucrainei rămas încă sub controlul Kievului, Mariupol a fost ocupat pentru o scurtă perioadă de separatiştii pro-ruşi la începutul conflictelor din 2014, înainte de a fi recucerit de trupele guvernamentale ucrainene.

Berdiansk

Armata rusă a revendicat luni controlul asupra oraşului Berdiansk, situat la o distanţă de 90 de kilometri de Mariupol.

Această staţiune balneară cu 115.000 de locuitori, cunoscută pentru plajele şi băile sale de nămol, este de obicei o destinaţie turistică foarte apreciată, care primeşte peste 500.000 de vizitatori pe an.

Berdiansk este totodată un oraş industrial, un port specializat în comerţ şi pescuit, precum şi un important nod feroviar.

Herson

Herson - asediat de forţele ruse din Crimeea - este un port de mare importanţă strategică de pe malul vestic al fluviului Nipru, care controlează accesul în Peninsula Crimeea, anexată de Moscova.

Fostă bază a flotei ruseşti din Marea Neagră, Herson deschide accesul către Crimeea, la est, Odesa, la vest, şi, apoi, spre frontierele cu Republica Moldova şi cu România, ţară membră în NATO. Oraş specializat în construcţia navală, Herson are o populaţie de aproximativ 287.000 de locuitori.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.