Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Ţintim în continuare o scădere a economiei de numai 2% în acest an', spune ministrul Finanțelor

gov.ro
Florin Cîțu

Comisia Europeană a menţinut recent, pentru România, estimarea pentru o scădere economică de 6% în acest an, însă prognoza nu reflectă situaţia reală a economiei, spune ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, la Profit.ro Financial Forum. Guvernul îşi menţine propria ţintă pentru o contracţie a economiei de circa 2% pentru 2020, cifră pe care se bazează rectificarea bugetară din luna aprilie, potrivit news.ro care citează profit.ro.

"Comisia a păstrat pentru economia României aceeaşi prognoză din primăvară. Da, este -6%, dar este aceeaşi cifră, nu a înrăutăţit-o. Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în restul Europei, vedem că în mai toate ţările aceste cifre au fost înrăutăţite faţă de estimările din primăvară, la unele state cu aproape un punct procentual sau chiar cu mai mult. Dacă mă uit la vecini, România are o estimare de -6%, iar Ungaria de -7%. Trebuie să ne uităm la această estimare în context european. Rămân la opinia că este o estimare prea pesimistă faţă de ce se întâmplă în România astăzi", a spus ministrul.

Potrivit acestuia, aşteptările mai optimiste ale Guvernului sunt justificate de evoluţia bună din primul trimestru, dar şi de reacţia economiei la măsurile de sprijin adoptate în perioada crizei.

Citește și: Starea de URGENȚĂ a fost MANĂ CEREASCĂ pentru afaceriștii din comerțul cu amănuntul: afacerile au EXPLODAT în luna mai

"Pe lângă confirmarea de la INS a creşterii economice în primul trimestru cu 2,7%, am avut o revizuire în sus a contribuţiei investiţiilor la creşterea economică în primul trimestru, de la 0,9 la 2 puncte procentuale. În acelaşi timp, vedem iarăşi o dinamică interesantă, o reducere a stocurilor. Este clar că acea creştere economică nu a fost pe stocuri, ci pe investiţii. Stocurile care au fost deja făcute, au fost folosite. Mă aştept la o îmbunătăţire a estimării Comisiei pentru anul acesta", a explicat Cîţu.

Un alt mesaj este acela că Guvernul a atenuat impactul negativ asupra economiei.

"La început şi eu am fost pesimist, când am văzut că trebuie să închizi economia o lună-două. Scenariile pe care le aveam în cap erau dure. dar economia a reacţionat foarte bine la măsurile pe care le-am luat. În toată această perioadă am luat nişte măsuri, am văzut dacă au funcţionat sau nu şi le-am îmbunătăţit împreună cu mediul privat. Revenind la creşterea economnică, important a fost să reduc din această cădere. Nu o să fie creştere de 4%, asta ştim bine, dar nici să fie scădere de 8% sau 6%. Noi estimăm -2%. Sper să ajungem acolo, la o contracţie de doar 2%", a transmis ministrul Finanţelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.