Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tiraspolul liniștește Chișinăul: Transnistria nu e nici un pericol pentru Moldova

Radio Chișinău
Vitalii Ignatiev

Așa-zisul ministru de Externe de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev, susține că Transnistria nu prezintă pericol pentru Moldova și Ucraina. „Tiraspolul depune eforturi pentru a nu permite escaladarea situației”, a declarat acesta.

„Noi vedem o anumită agitație atât din partea ucraineană, cât și din cea moldovenească, dar depunem eforturi pentru a nu permite escaladări. Cel mai important este faptul că Transnistria nu prezintă pericol pentru nimeni, nici Ucraina nu amenință pe nimeni”, a adăugat acesta.

Vineri au avut loc negocieri la Tiraspol. Vicepremierul, Oleg Serebrian, a declarat că a informat oficialii din stânga Nistrului despre faptul că legea privind separatismul, care a trezit multe controverse și îngrijorări, nu afectează procesul de negocieri, iar în țări, precum Norvegia, Letonia, inclusiv Rusia, există astfel de legi. „Noi am informat că nu vedem obstacole. Vedem cum va decurge ședința următoare de la Chișinău”, a adăugat Serebrian.

Așa-zisul Consiliu Suprem de Securitate de la Tiraspol a avertizat Chișinăul, după aprobarea legii separatismului. „Consiliul avertizează conducerea Moldovei că responsabilitatea în cazul unei escaladări sau destabilizări în regiune va fi pe umerii malului drept”, se arată în notă.

Parlamentul a aprobat, în lectura a doua, legea prin care sunt introduse pedeapse penale pentru separatism, cu votul a 60 de deputați ai partidului de la guvernare. Potrivit autorilor inițiativei legislative, necesitatea stabilirii și aplicării unui sistem de măsuri juridice și penale pentru manifestările care atenuează la integritatea, suveranitatea și securitate statului reiese din specificul situației actuale, în contextul asigurării naționale.

Tiraspolul a cerut Chișinăului să renunțe la intenția de a „pedepsi prin lege separatismul”. Astfel, autoritățile din stânga Nistrului se arată nemulțumite de proiectul de lege, care prevede pedepse penale pentru acțiunile de separatism în Republica Moldova. Totodată, așa-numitul minister de externe din regiunea transnistreană susține că nota explicativă primită din partea autorităților moldovenești, la acest capitol, nu conține „nici răspunsuri la întrebări și nici o poziție clară, ci doar acuzații”.

Anterior, reprezentanta ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova a criticat proiectul de lege ce prevede pedepse penale pentru separatism. „Adoptarea amendamentelor respective în Codul Penal nu va contribui la îmbunătățirea relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol pe fundalul „răcirii” dialogului dintre cele două maluri ale Nistrului și pauza din activitatea în format „5+2”.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.