Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ȘTIREA serii: Barack Obama anunță că IA ATITUDINE în lovitura de stat din Turcia

obama erdogan

Preşedintele Barack Obama i-a promis marţi omologului său turc Recep Tayyip Erdogan ajutorul american în ancheta asupra puciului eşuat, discutând de asemenea statutul clericului stabilit în Statele Unite Fethullah Gulen şi chemând la respectarea statului de drept în Turcia, a anunţat Casa Albă, citată de Reuters şi AFP.

Într-o convorbire telefonică, Obama a insistat asupra necesităţii de a efectua investigaţii în legătură cu autorii acestei tentative de lovitură de stat din noaptea de vineri spre sâmbătă, prin adoptarea unor metode care "întăresc încrederea oamenilor în instituţiile democratice şi statul de drept", subliniind că Erdogan trebuie să procedeze în conformitate cu principiile democratice enunţate în constituţia Turciei.

Citește și: DEPRAVARE totală! Doi tineri fac sex, în văzul tuturor, la Electric Castel: Femeia a leșinat și a venit SMURD-ul / VIDEO

Turcia cere Statelor Unite extrădarea predicatorului musulman în exil Fethullah Gulen, acuzat de Ankara de plănuirea puciului nereuşit.

Guvernul turc a prezentat material în format electronic despre Gulen guvernului SUA, în aşteptarea unei cereri de extrădare oficiale, a precizat purtătorul de cuvânt al Casei Albe Josh Earnest, citat de Reuters.

Citește și: Una dintre adversarele Simonei Halep a pozat goală pentru o celebră revistă / FOTO HOT

Oficialii americani au declarat că Turcia trebuie să furnizeze dovezi că Gulen a fost implicat în tentativa de lovitură de stat. Orice cerere de extrădare din Turcia, odată depusă, va fi evaluată în conformitate cu termenii unui tratat între cele două ţări, a spus Earnest.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că încă este în procesul de analiză a documentelor depuse de Turcia şi că nu le poate caracteriza ca o cerere de extrădare pentru Gulen, notează Reuters.

Citește și: Cum a reacționat o femeie după ce a aflat că mama sa a avut o relație cu soțul său

Gulen, un fost aliat al lui Erdogan în vârstă de 75 de ani, trăieşte în exil auto-impus în statul Pennsylvania de la sfârşitul anilor 1990. El a negat orice implicare în lovitura de stat eşuată.

Anterior, Ministerul Justiţiei din Turcia a trimis SUA un dosar în legătură cu Gulen, dar nu a explicat clar dacă aceasta reprezintă o cerere oficială de extrădare, mai notează Reuters.

Citește și: SENZAȚIONAL După 25 de ani, românii se întorc la televizoarele alb-negru

Washingtonul a avertizat Ankara în mod repetat cu privire la problema libertăţilor civile. După epurările urmate puciului eşuat, în armată, poliţie şi magistratură, Statele Unite au devenit mai insistente, notează France Presse, pe de altă parte.

Obama a salutat de asemenea "determinarea poporului turc confruntat cu această acţiune violentă, dar şi ataşamentul său faţă de democraţie", a adăugat Casa Albă, titrează agerpres.ro.

Citește și: Experţii aduc veşti sumbre dinspre Turcia: ‘Sunt ultimele 3 luni de pace la Marea Neagră’

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.