Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tiruri de rachete în Marea Roșie și Golful Aden: schimb intens de focuri între americani și rebelii houthi

marea rosie yemen

Forţele americane au anunţat vineri dimineaţa că au distrus nouă rachete balistice antinavă şi două drone houthi, după tiruri ale rebelilor yemeniţi în Marea Roşie şi Golful Aden care nu au provocat "nicio pagubă", notează AFP, conform Agerpres.

Comandamentul american pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM) a "distrus, în teritoriile controlate de houthi, nouă rachete balistice antinavă şi două drone care reprezentau o ameninţare iminentă pentru marina comercială şi navele de război americane din regiune", a indicat acesta într-un scurt comunicat.

Armata americană a făcut acest anunţ după tiruri de rachete ale houthi înspre Golful Aden şi Marea Roşie, care nu au provocat "nici pagube, nici răniţi", potrivit acesteia.

O explozie a fost semnalată joi în apropierea unei nave la sud-est de oraşul-port yemenit Aden, potrivit agenţiei britanice de siguranţă maritimă UKMTO. Explozia s-a produs "la o anumită distanţă" de nava care "nu a suferit nicio avarie". Iar "echipajul este teafăr şi în siguranţă", a adăugat aceeaşi sursă care nu a identificat nava.

Lupte regionale

Începând din noiembrie anul trecut, rebelii houthi susţin că vizează nave în Marea Roşie şi în Golful Aden, nave pe care ei le consideră având legături cu Israelul, din "solidaritate" cu palestinienii din Fâşia Gaza, teritoriul bombardat şi asediat de Israel în războiul împotriva Hamas.

Atacurile rebelilor houthi au constrâns numeroşi armatori să îşi suspende trecerea prin această zonă, pe unde tranzitează 12% din comerţul mondial.

Cel mai important aliat al Israelului, Washingtonul, care a anunţat că i-a desemnat pe houthi drept nouă entitate "teroristă", a înfiinţat în decembrie o coaliţie multinaţională, pentru "a proteja" traficul maritim.

Rebelii houthi controlează o bună parte din Yemen, după aproape un deceniu de război în această ţară săracă din Peninsula Arabică, confruntată de asemenea cu o gravă criză umanitară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.