Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Titus Corlăţean: Viitoarea preşedinţie a României la Consiliul UE trebuie să includă combaterea rasismului şi a antisemitismului

Titus Corlatean

Preşedintele Delegaţiei Parlamentului României la APCE, senatorul Titus Corlăţean, reprezentant al Comisiei APCE pentru afaceri politice şi democraţie la Comisia Europeană împotriva Rasismului şi Intoleranţei (ECRI) consideră că în contextul ascensiunii atitudinilor şi a retoricii politice rasiste şi antisemite este necesar ca viitoarea preşedinţie a României la Consiliul Uniunii Europene să includă între priorităţi şi tema combaterii acestor manifestări.

"Într-o Europă tot mai afectată de manifestările extremiste este de datoria noastră să continuăm să spunem 'Never again!' ('Nu se va mai întâmpla niciodată!'), să transmitem mai departe acea memorie colectivă care ne permite să luptăm împotriva rasismului, xenofobiei, antisemitismului şi a ideologiilor totalitare de orice fel. În acest sens, pe fundalul ascensiunii atitudinilor şi a retoricii politice rasiste şi antisemite, este necesar ca viitoarea preşedinţie a României la Consiliul Uniunii Europene să includă între priorităţi şi tema combaterii acestor manifestări. Astfel, când vom spune 'Never again!', ne angajăm să facem tot ceea ce stă în puterile noastre să prevenim persecuţiile, opresiunea, discursul motivat de ură şi atitudinile discriminatorii", se arată într-un comunicat al senatorului Titus Corlăţean, transmis joi AGERPRES, cu prilejul comemorării de către comunitatea internaţională a Zilei internaţionale de luptă împotriva rasismului şi a antisemitismului.

El a amintit că, în urmă cu 79 de ani, acţiunile din "Noaptea de cristal" ale trupelor speciale ale regimului nazist de la Berlin aveau să marcheze simbolic începutul uneia dintre cele mai dureroase pagini din istoria secolului XX - Holocaustul, un program de eradicare sistematică a evreilor germani. "În acea noapte, peste 200 de sinagogi au fost incendiate şi peste 8.000 de locuinţe şi magazine ale comercianţilor evrei au fost distruse. 'Noaptea de cristal' ne aduce aminte de faptul că prigoana împotriva evreilor nu a început cu deportările şi lagărele de concentrare şi că Holocaustul a fost construit pas cu pas. Propaganda nazistă şi discursul plin de ură împotriva cetăţenilor de etnie evreiască, legile prin care acestora li se interziceau anumite drepturi au fost doar primele măsuri din ceea ce avea să devină un sângeros program sistematic de exterminare a evreilor. Nu trebuie uitat faptul că Holocaustul a fost posibil din cauză că o mare parte a populaţiei a preferat să tacă şi să ignore atrocităţile care se petreceau chiar sub ochii ei", a adăugat Corlăţean, conform Agerpres.

El menţionează că "propaganda xenofobă pare a-şi fi câştigat o legitimitate din ce în ce mai pronunţată în societatea contemporană". "La aproape opt decenii, simţim nevoia să afirmăm că trecutul nu trebuie niciodată uitat. Crimele care au la bază ura rasială au devenit din nou o realitate. În plan politic, în Europa, partidele extremiste reuşesc să acceadă în parlamente, iar propaganda xenofobă pare a-şi fi câştigat o legitimitate din ce în ce mai pronunţată în societatea contemporană", a punctat Corlăţean.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.