Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Toată suma pusă la dispoziţia autorităţilor publice locale pentru investiții a fost accesată, astfel s-a asigurat o absorbţie mai mare a fondurilor europene

Inquam Photos / Octav Ganea
Cseke Attila

Suma de 630 milioane de lei, pusă la dispoziţia autorităţilor publice locale şi judeţene prin împrumuturi de la Trezoreria Statului, pentru asigurarea prefinanţării şi a contribuţiei proprii la investiţii, a fost accesată în totalitate. Anunţul a fst făut, marţi, de către MInisterul Dezvoltării, iar ministrul Cseke Attila a precizat că, astfel, s-a asigurat o absorbţie mai mare a fondurilor europene, conform news.ro

”Suma de 630 milioane de lei, pusă la dispoziţia autorităţilor publice locale şi judeţene, de către Guvern, pentru asigurarea prefinanţării şi a contribuţiei proprii la investiţii, a fost accesată în totalitate”, a transmis, marţi, MInisterul Dezvoltării.

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Guvernul a alocat, în iulie, suma necesară din care autorităţile locale şi judeţene puteau cere împrumut, de la Trezoreria Statului, cu o dobândă preferenţială, pentru a asigura continuitatea investiţiilor şi a spori absorbţia fondurilor europene.

Potrivit oficialilor ministerului, 121 de comune, 34 de oraşe, 8 municipii şi 7 judeţe au accesat aceste fonduri, cu o dobândă cu până la de două ori mai favorabilă faţă de valorile de pe piaţa bancară, a spus ministrul dezvoltării.

Peste jumătate din suma totală a fost împrumutată pentru a asigura contribuţia proprie şi prefinanţarea investiţiilor din bani europeni.

”Din această sumă am garantat o absorbţie mai mare a fondurilor europene şi ne-am asigurat că aceste investiţii, începute deja şi importante pentru dezvoltarea localităţilor din România, nu vor fi sistate”, a declarat Cseke Attila.

Acesta a precizat că asigurarea contribuţiei proprii, în valoare de 2%, poate însemna o povară uriaşă, mai ales pentru localităţile mici cu bugete modeste.

Măsura s-a dovedit a fi necesară, fondurile fiind accesate integral în mai puţin de 6 luni”, a spus Cseke Attila.

Alte 44 milioane de lei au asigurat continuitatea investiţiilor finanţate de către stat, iar 244 milioane de lei au fost împrumutate pentru a asigura finanţarea investiţiilor locale, a conchis ministrul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.