Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tocurile şi corsetele revin în forţă într-o colecţie Dior inspirată de Caterina de Medici

Agerpres.ro
dior

Tocurile şi corsetele revin în forţă într-o colecţie Dior inspirată de Caterina de Medici, informează AFP.

''Ideea care mă amuză este că există elemente în ţinutele vestimentare care servesc la construirea unui imaginar regal'', a precizat pentru AFP italiana Maria Grazia Chiuri, directoarea artistică a colecţiilor feminine Dior.

Adeptă a feminismului, ea deturnează aceste elemente care nu au fost niciodată asociate cu universul său creator în cadrul unui ''power dressing ironic'' modern şi funcţional în ciuda referinţelor istorice.

''Nu am mai făcut-o până acum şi sunt satisfacută întrucât referinţa vine de la Caterina de Medici'', a explicat ea.

Scundă de înălţime, Caterina de Medici, această italiancă sosită la curtea Franţei în 1533, a fost prima care a utilizat platforme pentru a părea mai înaltă şi şi-a structurat silueta pentru a se impune.

Pantofii cu platformă din cadrul colecţiei înalţă, dar rămân confortabili, potrivit Agerpres.

Corsetul, care are o formă cvasigeometrică, nu este integrat şi devine ''un obiect cu care ne jucăm pentru a ne face plăcere'': îl putem purta peste un tricou sau o cămaşă şi nu avem nevoie de ajutor ca să-l îmbrăcăm.

Rochiile, care evocă nişte coşuri, se adaptează pe corp cu ajutorul unor benzi reglabile care le aduc o dimensiune ''funcţională'' inseparabilă de ''power dressing'', curent vestimentar feminin destinat manifestării autorităţii, apărut în anii 1970 şi care a cunoscut apogeul în anii 1980.

Corsetul, atât ascuns, cât şi manifest, schiţează o siluetă senzuală amintind de fustele largi purtate la curte de Caterina de Medici.

Colecţia abundă în broderii şi dantele, apreciate de această aristocrată italiană care le-a impus manufacturilor regale franceze.

Defilarea, însoţită de un spectacol de dans, a avut loc într-un pavilion transformat în grotă în Jardin des Tuileries unde Caterina de Medici organiza petreceri.

Spectacolul de prezentare a colecţiei pret-a-porter pentru primăvară-vară 2023 se doreşte totodată ''o sărbătoare barocă'' aşa cum erau organizate în marile oraşe în timpul perioadelor de tranziţie, somptuoase şi teatrale, dar traversate de o nelinişte difuză.

''În acest moment istoric încărcat, moda este singurul teritoriu unde ne putem din nou juca, ceea ce am vrut să fac în acest moment. Situaţia este tragică, trebuie găsite motivaţii pentru a munci'', a subliniat Maria Grazia Chiuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.