Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tokio şi Seul parafează un acord militar. Coreea de Nord este prinsă la mijloc

Coreea de Sud şi Japonia urmează să semneze oficial un acord de schimb de informaţii militare asupra Coreii de Nord la mijlocul acestei săptămâni, în ciuda obiecţiilor parlamentare şi publice în Coreea de Sud, informează agenţia Xinhua, citând luni presa locală.

Pactul bilateral pentru a face schimb direct de informaţii sensibile privind activităţile nucleare şi legate de rachetele balistice ale Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) va fi prezentat marţi la o şedinţă a cabinetului pentru aprobare, potrivit Ministerului Apărării de la Seul.

Citeşte şi: Informaţii noi despre familia Trump. Bunicul noului preşedinte american a FUGIT în Germania

Odată cu ratificarea prezidenţială, ministrul sud-coreean al apărării Han Min-Koo şi ambasadorul Japoniei în Coreea de Sud Yasumasa Nagamine vor semna oficial acordul la Seul cel mai devreme miercuri.

Acest Acord de informaţii militare asupra securităţii generale (GSOMIA) va intra în vigoare imediat.

Încercarea de a semna acordul în 2012 a fost amânată în ultimul moment pe fondul unor proteste publice în Coreea de Sud.

Coreea de Sud, confruntată cu un scandal în care este implicată preşedinta Park Geun-hye şi prietena şi confidenta acesteia, a grăbit semnarea pactului în eforturile de a recâştiga sprijinul alegătorilor conservatori sensibili la problemele de securitate.

Citeşte şi: 167 de amerindieni au fost răniţi în confruntările cu poliţia din SUA - FOTO/VIDEO

Seulul şi Tokyo au avut primul dialog la nivel de lucru la începutul acestei luni şi pactul a fost aprobat la o reuniune de viceminiştri trei zile mai târziu.

Cele trei partide de opoziţie din Coreea de Sud s-au opus acestei grabe unilaterale, anunţând că vor propune destituirea ministrului apărării dacă pactul va fi semnat.

Obiecţiile publice sunt puternice în Coreea de Sud. Potrivit unui sondaj Gallup Korea publicat vineri, 59% se opun acordului cu Japonia, care nu regretă brutalităţile sale din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, scrie Xinhua, potrivit transmite agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.