Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tokyo a înregistrat un nou record de cazuri de COVID-19, în plină Olimpiadă: Restricţii extinse în Japonia

news.ro
Tokyo

Autorităţile din Tokyo au înregistrat joi un nou record de cazuri de COVID-19, care au depăşit pentru prima dată pragul de 5.000 de infectări în 24 de ore, într-o perioadă în care Guvernul nipon urmează să extindă restricţiile antiepidemice în opt departamente suplimentare, cu trei zile înainte de încheierea Jocurilor Olimpice, informează AFP.

Capitala niponă a confirmat joi 5.042 de noi cazuri de COVID-19, la mai puţin de o săptămână după ce depăşise pentru prima dată pragul de 4.000 de cazuri confirmate în 24 de ore.

Sub efectul răspândirii variantei Delta a noului coronavirus, care este mai contagioasă, numărul noilor infectări a stabilit un nou record şi la scară naţională în Japonia, depăşind pentru prima dată, miercuri, pragul de 14.000.

"Infectările se răspândesc într-un ritm pe care nu l-am cunoscut niciodată până acum", a declarat joi prim-ministrul Yoshihide Suga cu ocazia unei reuniuni a Guvernului japonez, ce a vizat criza sanitară, relatează Agerpres.ro.

"Odată cu creşterea rapidă a cazurilor, numărul pacienţilor cu forme severe, care fusese ţinut sub control până acum, este pe cale să crească", a avertizat prim-ministrul nipon.

Japonia a fost relativ scutită de pandemia de COVID-19 până de curând, confirmând circa 15.000 de decese de la apariţia noului coronavirus pe teritoriul său (la o populaţie naţională de 126 de milioane de locuitori) şi fără să decreteze lockdown-uri drastice.

Însă vaccinarea anti-COVID-19 a început lent în această ţară, iar la ora actuală mai puţin de o treime dintre japonezi sunt vaccinaţi cu schemă completă.

Şase departamente, inclusiv Tokyo şi Osaka, se află în prezent în stare de urgenţă până pe 31 august, în cadrul unui dispozitiv ce permite Guvernului central să ceară barurilor şi restaurantelor să se închidă mai devreme şi să nu servească alcool, însă aceste dispoziţii nu sunt întotdeauna respectate.

O "cvasi-stare de urgenţă" se aplică în alte departamente ale arhipelagului japonez, iar Guvernul de la Tokyo a decis joi să includă opt departamente suplimentare în acest dispozitiv.

Experţii sanitari îşi pun însă întrebări despre eficacitatea acestor măsuri, care sunt în continuare mai uşoare decât cele prevăzute în starea de urgenţă.

"Ar trebui să introducem cu adevărat un nou gen de măsuri pentru a face faţă acestei situaţii", a declarat Koji Wada, profesor la Universitatea internaţională de sănătate şi bunăstare din Otawara.

Creşterea numărului de cazuri pozitive s-a produs în plină desfăşurare a Jocurilor Olimpice de vară. Însă organizatorii evenimentului, care are loc fără spectatori şi cu numeroase restricţii impuse tuturor participanţilor, au reuşit să limiteze numărul infectărilor în perimetrele sportive.

Până joi, organizatorii au recenzat 353 de cazuri de COVID-19 în rândul celor câteva zeci de mii de persoane implicate în Jocurile Olimpice (sportivi şi antrenori, voluntari, oficiali şi jurnalişti) începând cu data de 1 iulie.

În pofida temerilor exprimate de opinia publică japoneză, Jocurile Olimpice de la Tokyo nu au contribuit la agravarea situaţiei sanitare în Japonia, afirmă organizatorii evenimentului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.