Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tokyo cere Moscovei eliberarea celor 14 pescari japonezi de pe un vas sechestrat

Investing.com
Japonia

Japonia a cerut Rusiei eliberarea celor 14 membri ai echipajului unui vas de pescuit sechestrat săptămâna trecută, a declarat joi un înalt responsabil japonez, afirmând că nava opera în perfectă legalitate, potrivit France Presse.

Nava Eiho Maru nr.172 a fost reţinută de către Rusia în largul insulei Sahalin, în Extremul Orient rus, potrivit agerpres.ro.

Grănicerii ruşi susţin că nava opera "în zona economică exclusivă" rusă, dar purtătorul de cuvânt al guvernului nipon, Katsunobu Kato, a respins această această acuzaţie, cerând eliberarea pescarilor japonezi.

"De ieri (miercuri) până astăzi, am utilizat canalul diplomatic pentru a protesta şi a face cunoscut că urmărirea, percheziţionarea, capturarea şi reţinerea navei de către Rusia sunt inacceptabile", a declarat Kato în cursul unei conferinţe de presă regulate.

"Am cerut eliberarea imediată a membrilor echipajului şi a navei", a adăugat el, precizând că o analiză a autorităţilor de la Tokyo arată că vasul se afla în apele economice nipone.

Membrii echipajului sechestrat sunt în stare bună de sănătate şi dispun de suficientă hrană şi apă, a precizat purtătorul de cuvânt citat.

Reţinerea vasului nipon anunţată vineri de către grănicerii ruşi a intervenit la două zile după o coliziune între o navă de pescuit japoneză şi un cargo rusesc în largul insulei Hokkaido (cea mai nordică insulă a Japoniei, situată la 40 km distanţă de Sahalin), în urma incidentului trei membri ai echipajului japonez pierzându-şi viaţa.

Rusia şi Japonia nu au încheiat nici până astăzi un tratat de pace, din cauza unei dispute teritoriale legate de patru insule mici, anexate de Moscova la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, dar revendicate de Tokyo.

Acestea sunt nişte insule vulcanice situate între Marea Ohoţk şi Oceanul Pacific, numite "Kurilele de Sud" de către Rusia şi "Teritoriile de Nord" de către Japonia.

Exploatarea comună a resurselor în zona maritimă frontalieră între Rusia şi Japonia provoacă uneori tensiuni. În 2019, Rusia a reţinut temporar 24 de pescari japonezi şi le-a sechestrat ambarcaţiunile, acuzându-i de depăşirea cotelor de pescuit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.